Panasonic vrea sa concedieze inca 8.000 de angajati in cea de-a doua jumatate a anului fiscal in curs, dupa cele aproape 9.000 de disponibilizari din aceasta vara, in incercarea de a reduce pierderile cauzate de scaderea cererii si aprecierea yenului japonez, transmite Bloomberg.

Compania a concediat 8.871 de angajati in perioada aprilie-septembrie, primul semestru al anului fiscal 2012-2013, iar acestora li se vor adauga alti 8.000 de salariati pana la sfarsitul lunii martie.

Cheltuielile necesare pentru noile disponibilizari au fost deja incluse in buget, Panasonic estimand o pierdere de 765 miliade yeni (9,6 miliarde dolari) pentru anul fiscal in curs.

Pierderea previzionata este de 30 de ori mai mare fata de estimarile analistilor, iar compania a renuntat la plata unui dividend pentru prima data din anul 1950.

Actiunile Panasonic se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii 38 de ani, iar Moody's se pregateste sa retrogradeze ratingul companiei din cauza pierderilor estimate petnru acest an.

Panasonic a renuntat la aproape 39.000 de angajatin ultimul an, reprezentand aproximativ 11% din personalul total. Producatorii japonezi de electronice se confrunta cu scaderea vanzarilor din cauza concurentei tot mai dure din partea rivalilor sud-coreeni, precum Samsung Electronics, precum si cu aprecierea yenului, care pune presiunie pe preturi, venituri si profituri.

"Nu au de ales, singura varianta este sa concedieze mai multi angajati, tinand cont de pierderile enorme. Erau asteptate noi disponibilizari. Ceea ce este mai important este ca business-ul sa fie reasezat, sa prezinte investitorilor un plan clar de redresare", comenteaza pentru Bloomberg un analist financiar japonez, citat de agentia de presa Mediafax.