Tehnologia viitorului va aduce schimbari interesante si in domeniul autentificarii biometrice. Astfel, vom avea un sistem mult mai sigur decat cele actuale, care presupun scanerea amprentei, a irisului sau a chipului utilizatorului.

Toate aceste sisteme pot fi pacalite relativ usor. De aceea, un cercetator de la Universitatea Buffalo vrea sa inventeze o noua metoda de autentificare biometrica: prin recunoasterea undelor cerebrale ale unei persoane.

Ideea ii apartine lui Wenyao Xu, care a realizat un dispozitiv care poate scana undele cerebrale ale unei persoane in timp ce aceasta se uita la niste imagini.

In acest fel, gadgetul identifica un pattern unic al utilizatorului, imposibil de imitat. Intreaga procedura de recunoastere prin scanarea undelor cerebrale dureaza numai cateva secunde.

Initial, pentru a stabili o anumita identitate a utilizatorului, acesta se uita la imagini cu animale si vedete, in succesiune rapida, de 4 ori in total.

Apoi subiectul revine dupa 5 luni, ca sa testeze aceasta „parola cerebrala”, pentru a vedea daca este recunoscut. Experimentele facute au demonstrat o acuratete de 95% a noii metode.

Singurul neajuns al metodei, scriu cei de la Android Authority, este ca pentru a folosi noua metoda de scanare este nevoie de un dispozitiv care se monteaza pe cap. Complicat si incomod de folosit pentru o procedura banala, cum este deblocarea unui telefon.

Dar experimentele lui Xu arata ca undele cerebrale pot fi folosite pe viitor ca metoda de recunoastere bimetrica.