Drumețiile pe munte au un farmec aparte, mai ales dacă ne gândim la priveliștea spectaculoasă de care ai parte când ajungi în vârf.

Până acolo însă, drumul se poate dovedi a fi o adevărată provocare, chiar și pentru cei experimentați. Dacă ești la prima ta drumeție mai lungă pe munte, este important să te pregătești din timp, astfel încât să nu fii nevoit să abandonezi înainte de a ajunge în vârf.

Cele mai solicitante sunt excursiile mai lungi de o zi, în care vei dormi în cort sau la cabane izolate. Pentru acestea, pregătirea ar trebui să înceapă chiar și cu câteva luni în avans, mai ales dacă intenționezi să te aventurezi pe un traseu dificil, pentru care ai nevoie de o condiție fizică de excepție.

Pe lângă rezistența la efort, care se construiește în timp, mai sunt câteva detalii pe care ar trebui să le pui la punct înainte de a pleca, inclusiv lista cu lucrurile pe care le vei lua cu tine. Iată ce ar trebui să faci înainte de a te aventura pe munte, într-o excursie mai lungă:

Planificarea rutei și verificarea prognozei meteo

Planifică din timp ruta pe care vei merge și notează-ți distanța de parcurs, altitudinea la care vei ajunge, înclinația terenului, precum și o estimare a timpului. Dacă este prima ta excursie în munți, atunci ar fi indicat să începi cu o rută mai ușoară. Până la urmă, este important să te bucuri de timpul petrecut în drumeție, nu să numeri fiecare minut pe care îl mai ai de parcurs.

Cu o zi înainte de plecare, verifică prognoza meteo și asigură-te că timpul va fi favorabil. În unele zone, ploile pot cauza alunecări de teren periculoase, așa că îți poți lua o măsură de precauție în plus dacă dai un telefon la salvamontiști pentru a afla care sunt condițiile pe munte, în caz de vreme rea.

Îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare

Confortul tău și succesul excursiei depind în mare măsură și de încălțările și hainele pe care le porți. Chiar dacă ești la prima ta drumeție, nu există nicio scuză pentru a merge cu tenișii pe care îi porți zilnic prin oraș. Niște bocanci special creați pentru munte te pot salva de multe probleme și îți vor face excursia mult mai plăcută.

Pe de altă parte, hainele trebuie să fie confortabile, să nu te incomodeze în mișcare și să îți țină de cald dacă vremea se strică pe neașteptate. Investește într-un echipament de calitate, în care să te simți pe deplin confortabil și care să nu rețină umezeala atunci când transpiri. Nu uita să iei la tine și o pelerină de ploaie, chiar dacă vremea se anunță însorită. Condițiile meteo se pot schimba rapid la altitudini mari și nu vei vrea să fii luat prin surprindere.

Ce nu trebuie să îți lipsească din rucsac

În rucsac ar trebui să te asiguri că ai suficientă apă (cel puțin un litru și jumătate de persoană pe zi), astfel încât să nu te deshidratezi, mai ales că este posibil să elimini mai multă decât de obicei, prin transpirație. De asemenea, poți lua cu tine niște sandvișuri, o banană și niște batoane cu muesli sau proteine. Dacă nu ai în drum o cabană unde să poți lua o masă caldă, va trebui să ai la tine suficientă hrană pentru a-ți asigura necesarul de energie.

Pe lângă apă și mâncare, nu ar trebui să îți lipsească din rucsac nici loțiunea de protecție solară și o pălărie sau o șapcă, pentru a te proteja de insolație, mai ales dacă vremea va fi neobișnuit de caldă.

Asigură-te că ai la tine o hartă a traseului sau a zonei în care mergi și că nu ai uitat să salvezi în telefon numerele de urgență ale salvamontiștilor.

Sursă Foto: Shutterstock/Copyright: kovop58

Share articol: