Micșorarea tranzistorilor stă la baza inovației din prezent și datorită proceselor de fabricație pe 7 nanometri sau pe 9 nanometri ne bucurăm de procesoare cu o densitate a tranzistorilor mai mare și, astfel, de o performanță sporită a gadgeturilor pe care le folosim. 

Vârful inovației în acest domeniu este procesul de fabricație pe 7 nm, însă TSMC, producătorul de procesoare, se pare că lucrează deja la procesul de fabricație pe 2 nm încă din 2019.

Cele mai bune smartphone-uri din prezent funcționează cu procesoare de 7nm, iar primele cu chipset-uri pe 5 nm sunt de așteptat să fie lansate la finalul acestui an (este probabil ca viitorul chipset A14 din iPhone 12 să fie construit pe 5 nanometri). Apoi urmează procesoarele pe 3 nm, programate pentru 2022-2023 și în 2025 ar trebui să vedem pe piață primele procesoare realizate pe procesul de fabricație de 2 nm.

În ceea ce privește densitatea tranzistorilor, procesoarele de 7nm „înghesuie” de două ori mai mulți tranzistori decât procesoarele de 14 nm, iar cele de 2 nm vor avea de 3,5 ori mai mulți decât procesoarele 7 nm.

Chipset-uri atât de performante și de eficiente din punct de vedere energetic vor deschide noi posibilități și funcționalități pentru smartphone-urile noastre și este posibil să vedem și o transformare a obiceiurilor de consum și a activităților pe care le realizăm cu ajutorul telefoanelor mobile. 
 

Share articol: