Organizatia non-profit FREEDOM, in colaborare cu Sony, a stabilit un nou record mondial: vulturul imperial pe nume Darshan a zburat de pe cea mai inalta cladire a lumii, Burj Khalifa din Dubai, de la o inaltime de 829,8 metri.

Evenimentul a fost surprins cu ajutorul uneia dintre cele mai mici si usoare camere video de actiune, Sony Action Cam Mini, care a fost montata pe spatele vulturului pentru a surprinde unul dintre cele mai spectaculoase zboruri.

inregistrarea video cu zborul vulturului imperial, surprins de Sony Action Cam Mini, este disponibila la link-ul urmator: 


Zborul a reprezentat o premiera mondiala si a asigurat organizatiei non-profit Freedom un loc in Cartea Recordurilor: aceasta este cea mai inalta structura construita de pe care si-a luat zborul o pasare.

Organizatia Freedom lucreaza cu asociatii renumite pentru conservarea naturii, respectiv SOS (Save our Species) si UNESCO, totul pentru a creste gradul de constientizare asupra speciilor amenintate cu disparitia, multe dintre ele fiind incluse pe lista Lista Rosie a IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si a Resurselor Naturale).

Vulturul imperial este o pasare aflata anterior pe lista speciilor amenintate cu disparitia si care a beneficiat de toate eforturile depuse in cadrul programelor globale de conservare a naturii. Astfel, acesta a fost exclus de pe Lista Rosie a IUCN ce include speciile amenintate cu disparitia.

Pasarile rapitoare sunt o parte importanta din mostenirea culturala a Emiratelor Arabe Unite – soimul auriu este simbolul national al acestei tari, iar Dubai sustine orice actiune internationala pentru protejarea speciilor de pasari. in ciuda dezvoltarii accelerate a acestui emirat, care s-a transformat rapid intr-un centru regional de afaceri, Dubai a depus toate eforturile necesare conservarii habitatului natural local. in Emiratele Arabe Unite exista peste 15 rezervatii naturale, precum si o serie de programe de reabilitare a habitatului natural.

Vulturii organizatiei Freedom au zburat de pe monumente europene faimoase, precum Turnul Eiffel din Paris (301 metri) sau Catedrala Sfântul Paul din Londra. inregistrarile acestor zboruri au fost cele mai vizionate materiale video cu animale in anii 2013 – 2014.

Vulturii sunt dresati de Jacques-Olivier Travers, unul dintre cei mai renumiti experti in domeniu si promotorul unor tehnici unice de reintroducere a vulturilor amenintati cu disparitia in habitatul lor natural.