Un studiu efectuat în SUA a constatat că ceasurile inteligente și alte dispozitive purtabile de fitness care măsoară continuu semnele vitale ale corpului uman pot detecta modificări ale organismului cu 9 zile înainte de instalarea simptomelor de coronavirus.

Cercetătorii de la Stanford School of Medicine din SUA au analizat date de la 32 de persoane infectate cu Covid-19, identificate dintr-un grup de aproape 5.300 de participanți.

„Folosind datele privind ritmul cardiac și pașii de la o cohortă mare de 5.262 de persoane, arătăm că semnalele ritmului cardiac pot fi utilizate pentru a detecta retrospectiv infecția cu Covid-19 cu mult înainte de apariția simptomelor. În plus, am dezvoltat un algoritm de detecție online pentru a identifica stadiile incipiente ale infectiei prin monitorizarea în timp real a ritmului cardiac”, au spus autorii.

Cercetarea a constatat că 26 dintre aceștia (81%) au prezentat modificări ale ritmului cardiac, numărului de pași făcuți zilnic și ale timpului de somn. Studiul, publicat în revista Nature Biomedical Engineering, a constatat că pentru 22 de cazuri ceasurile au putut detecta modificări înainte sau la debutul simptomelor, cu 4 cazuri detectate cu cel puțin 9 zile înainte de debutul simptomelor.

Constatările sugerează că urmărirea activității și monitorizarea stării de sănătate prin ceasuri inteligente și dispozitive similare pot fi utile pentru detectarea pe scară largă, în timp real, a infecțiilor respiratorii.

Detectarea precoce a bolilor infecțioase este importantă pentru a atenua răspândirea bolii prin autoizolare și tratamente timpurii, au spus cercetătorii.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: