Cum ar fi dacă ai putea purta o a doua piele care să-ți monitorizeze semnele vitale și starea de sănătate în timp real? 

Cercetătorii din Japonia susțin că au dezvoltat un tip de „piele” electronică ce se poate atașa de corpul uman folosind o soluție pe bază de apă care permite utilizarea ei pentru o săptămână completă.

Tehnologia a fost dezvoltată de Takao Someya, profesor la Universitatea din Tokyo și trebuie să mai treacă printr-o serie de teste clinice, însă acesta susține și că a început deja să lucreze alături de o serie de parteneri, pentru a dezvolta un proces standardizat de producție în masă.

Realizată dintr-un material polimeric flexibil, alcool polivinilic, cu un strat superior din aur, „pielea” electronică se comportă ca un senzor care poate capta semnale precum bătăile inimii și impulsurile electrice generate de contracția musculară.

Un transmițător wireless atașat pe piept va trimite datele referitoare la felul în care bate inima către un smartphone conectat aflat în apropiere, către un laptop sau în cloud, în așa fel încât medicii pot să monitorizeze de la distanță starea de sănătate a oamenilor.
„Pielea electronică va fi noua generație de wearables. Dispozitivele de astăzi iau forma ceasurilor sau ochelarilor inteligenți, dar această inovație este mult mai ușor de purtat, flexibilă și durabilă”, a spus Someya pentru CNN Business.

Ideea a pornit de la populația îmbătrânită a Japoniei, cu scopul de a eficientiza sistemul de sănătate. Someya susține că este important să monitorizăm sănătatea persoanelor în vârstă pentru perioade mai lungi de timp, cu precizie ridicată. Datorită durabilității sale, „pielea” electronică este un instrument eficient atunci când vine vorba de urmărirea evoluției unor afecțiuni precum diabetul sau insuficiența cardiacă. De asemenea, ar putea ajuta și la detectarea semnelor incipiente ale unor boli.

Someya lucrează acum și la dezvoltarea unui display LED în parteneriat cu Dai Nippon Printing (DNPCF) care să poată fi purtat de utilizator direct pe palmă. Realizat mai ales pentru vârstnici sau pentru cei care au dificultăți în utilizarea unui smartphone, acesta va putea arăta date despre ritmul cardiac, transmise de pielea electronică sub forma unui grafic detaliat și foarte ușor de înțeles. Acesta poate afișa și emoji de bază trimiși de pe smartphone, pentru a-i ajuta pe cei mai în vârstă să se simtă conectați cu cei dragi.

Piața pe care se poate comercializa „pielea electronică” a fost estimată în 2019 la 4,5 miliarde de dolari, arată un raport Grand View Research. Pentru că vorbim despre o invenție ușoară, foarte flexibilă și uneori chiar capabilă să se vindece singură, aceasta are potențialul de a fi utilizată în robotică, prostetică și în sistemul de sănătate.

Someya și echipa sa au început să dezvolte acest dispozitiv la începutul anilor 2000, fiind gândit inițial pentru utilizarea concomitent cu roboții. În paralel, se lucrează la variante care să fie adaptate industriei medicale și celei de retail, pentru obiecte vestimentare smart. Până acum, pielea electronică a fost implementată pentru pijamale care pot monitoriza temperatura corpului în timpul somnului, dar și pentru articole sportive și pentru monitorizare în timpul antrenamentelor de fitness.

Someya susține că, în viitorul apropiat, 5G va avea un impact incredibil asupra tehnologiei pe care se bazează dispozitivele wearable, inclusiv asupra perfecționării pielii electronice, prin creșterea numărului de date ce pot fi transmise wireless la viteză mare, oferindu-le utilizatorilor acces la informațiile despre starea lor de sănătate, în timp real.

„Scopul suprem este acela ca pielea electronică că monitorizeze foarte ușor toate tipurile de informații pe care le poate furniza corpul uman, oriunde și oricând, fără să distragă atenția de la activitățile zilnice”, susține cercetătorul. 

Sursa: CNN Business

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: