Inainte de '90, un calculator era cateva salarii si venea cu procesor la 3,5 MHz. Nici nu visam sa avem Ultrabookuri cu 8 GB de RAM si 500 GB de spatiu.

Acum 25-30 de ani, cand calculatorul era o nava science-fiction pe care credeam ca trebuie sa fii geniu ca sa stii sa o pilotezi, as fi stat zi si noapte fara mancare si fara apa, doar ca sa ma uit la o persoana care butona. Era fascinant sa privesc ce taste apasa si ce se afisa pe ercan.

Eram la gradinita si mama m-a dus la serviciu, la centrul de calcul al unei fabrici de utilaje din Ardeal. Erau doua sau trei birouri spatioase, unde cred ca lucrau cel putin 15 persoane. Calculatoarele aveau display monocrom si, ca sa il faca in culori, mama pune in fata lui o bucata de plexiglas verde sau portocalie. Pentru ca nu erau imprimante ca astazi, toata munca lor se tiparea pe cartele si pe benzi de hartie. Apoi, undeva, in "biroul sefului", se afla o magaoaie care lucra cu banda magnetica. 

HC 85 avea 64kB de RAM

Pe HC 85 l-am vazut cativa ani mai tarziu la "Clubul Copiilor", in laboratorul de informatica de acolo. Erau doar cateva calculatoare, la care incapeau putini copii. Restul faceam programele "pe hartie", in limbajul BASIC, primul limbaj de programare cu care m-am intalnit. Pe tastatura, literele aveau repartizate si comenzi. Desenam cercuri cu CIRCLE, trecand coordonatele centrului cercului si raza, tipaream mesaje cu PRINT si saream de la o linie la alta cu GO TO. Liniile cu comenzi erau numerotate in mod normal din 10 in 10. 

HC 85 a fost creat in Romania la Institutul Politehnic Bucuresti, de dr. ing. Adrian Petrescu si ing. F. Iacob de la Catedra de calculatoare, apoi a fost reproiectat la cunoscuta ICE Felix ca sa fie produs la scara industriala. Pe partea de specificatii, HC 85 avea microprocesor Z80 la 3,5 MHz, 18kB de ROM si 64kB de RAM. In mod text, pe ecranul televizorului se afisau 32 de coloane si 24 de randuri, iar in mod grafic, rezolutia era de 256x192 pixeli. Puteai compune si melodii, pentru ca in carcasa era un difuzor ce scoatea sunete pe o plaja de 10 octave.

Calculatoarele 286 aveau MS-DOS si jocuri precum Doom sau Wolfenstein

HC-ul s-a produs pana in 1994, perioada in care incepusem sa vad si primele calculatoare IBM 286. Erau opulente. Aveau monitor propriu, MS-DOS, si mega intregi de spatiu. Ne jucam pe ele Prince of Persia, Prehistoric, Doom, Wolfenstein si o varianta de sah cu regi si regine costumati in haine rosii si albastre.

Revolutia calculatoarelor se petrecea in fata ochilor nostri. Toti ne doream 286 sau 368, si stiu ca si calculatoarele mamei de la birou s-au schimbat. Cartelele perforate au fost scoase, iar benzile magnetice casate i-au folosit o vreme ca sa lege, toamna, borcanele de compot.

Astazi, un calculator nu mai costa cat 3-4 salarii. Exista laptopuri ieftine, dar si Ultrabookuri performante, cu tehnologie aproape extraterestra. HP ENVY 4-1202ea Touch Smart vine cu procesor Intel Core i5 Ivy Bridge la 1,8GHz, 8GB de RAM, 500 GB spatiu pe HDD, 32 GB pe SSD, Intel HD Graphics si Windows 8.

De la calculatoarele uriase si grele, am ajuns, asadar, la un Ultrabook de numai 23 mm grosime, care cantareste 2,1 kg si vine cu o carcasa metalica atragatoare. Pe noul gadget de la HP poti lucra doar folosind ecranul HD touch, de 14 inch, fara tastatura si fara mouse. Un alt plus este ca HP Imagepad ofera un control precis al cursorului prin atingere cu un singur deget. Derulati, rotiti imaginile si navigati prin paginile web cu usurinta.

Gadgetul are doua difuzoare si un subwoofer Beats Audio, astfel ca ofera un sunet bogat, de calitate. Iar camera Web HP TrueVision HD te face sa arati bine chiar si in lumina slaba.

Ultrabookul HP ENVY 4-1202ea, pe care il gasiti in oferta eMAG, are si "aer conditionat". Tehnologia HP CoolSense ii regleaza temperatura in functie de gradul de utilizare si de conditii.

Foto: Wikipedia / eMAG.ro

Share articol: