Calculatoarele care au procesoare care imita capacitatea de a invata a creierului si perceptia mai aproape de realitate ca niciodata. IBM a anuntat crearea primei generatii de chip-uri care vor da viata acestor calculatoare. Anuntul vine la aproape 3 ani de can IBM si mai multe universitati partenere au primit fonduri de la Agentia Americana de Proiecte de Cercetare Avansate pentru Aparare (DARPA) pentru a crea piese electronice care sa simuleze creierul.

Cei de la IBM spun ca scopul proiectului lor este "de a crea un sistem care nu doar sa analizeze informatii complexe preluate prin multipli senzori, ci de asemenea sa se reactualizeze dinamic pe masura ca interactioneaza cu mediu inconjurator".

Liderul echipei de cercetatori de la IBM, Dharmendra Modha, a prezentat ieri primul chip cognitiv, care combina procesarea datelor dupa modelul neuronilor, memoria pe principiul sinapselor si comunicarea in ideea axonilor.

Deocamdata cercetatorii au spus ca e prea devreme ca sa precizeze in ce domeniu anume chipul creat de ei ar putea fi folosit cu succes.

Sursa: cnet