Un computer revolutionar, inspirat din natura, poate sa-ti repare singur erorile

Supranumit computerul „sistemic”, calculatorul a fost construit la University College London (UCL), iar oamenii de stiinta sustin ca acesta se poate repara singur, atunci cand intampina erori.

In timp ce computerele obisnuite nu sunt multitasking in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca executa procesele unul dupa altul, comutand rapid intre ele, noul calculator ar putea fi capabil sa execute mai multe procese simultan/

Cercetatorii de la UCL sustin ca au creat un computer in care datele sunt insotite de instructiuni de folosire. De exemplu, temperatura de afara este asociata cu instructiuni despre ce trebuie facut cand devine prea cald.

Fiecare sistem are o memorie care contine informatie contextuala, ceea ce inseamna ca nu poate interactiona decat cu alte sisteme similare.

In loc sa foloseasca un contor de programe, sistemele sunt executate intr-o ordine aleasa de un generator de numere aproape aleatoriu, conceput sa mimeze functia aleatorie asa cum se gaseste in natura. Sistemele executa instructiunile simultan, fara ca vreunul dintre ele sa il preceada pe altul.

Cel mai important aspect este faptul ca acest computer contine mai multe copii ale instructiunilor, distribuite in mai multe sisteme, astfel ca daca un sistem se corupe computerul poate accesa o copie curata pentru a-si repara singur codul.

Se apropie deci ziua in care butoanele Ctrl + Alt + Delete nu vor mai fi folosite niciodata impreuna. 

Share articol: