Cel mai tare supercomputer din lume, Titan, calculatorul de top al Departamentului de Energie "Oak Ridge National Laboratory" din SUA, este operational de luni, cu un upgrade care-l va face probabil cel mai rapid de pe planeta, scrie CNN.

La 20 petaflopi, adica 20 de milioane de miliarde de calcule/secunda, Titan surclaseaza supercomputerul Sequoia din California, care detine recordul din luna iunie. 

"Top 500" al celor mai tari computere din lume va fi dat publicitatii luna viitoare, iar Statele Unite sunt din nou in varful ierarhiei, in ciuda concurentei puternice care vine din Japonia, China si Germania. 

Titan va ajuta oamenii de stiinta din SUA in cercetarile din domeniul schimbarilor climaterice, biocombustibililor, energiei nucleare si nu numai. Vor avea astfel la indemana unealta necesara pentru a realiza urmatorul val de baterii auto sau noile instrumente pentru prognozele meteo si mai precise - toate dezvoltate in America, scrie incont.ro.

Titan are 299.008 de procesoare AMD si 18.688 de GPU-uri marca Nvidia (NVDA). Performanta este de 10 ori mai buna ca a predecesorului.

Doar pentru a-l baga in priza, costul ajungea undeva la 7 milioane de dolari anul trecut, pana sa i se faca upgrade-ul.

Pretul total al masinariei era estimat, in 2011, undeva la aproape 100 de milioane de dolari.

"Costa miliarde de dolari sa dezvolti procesoare de calcul de inalta performanta si nu exista nicio modalitate de a recupera banii", a declarat Steve Scott, director de tehnologie la Nvidia. Pana in 2016, americanii vor sa construiasca super-computerul cu o viteza de 10 ori mai mare ca a lui Titan.