În premieră pe țară, vă prezentăm cea mai nouă interfață creier - calculator. 

Din laboratoarele firmei australiene EMOTIV Systems, o interfață inovatoare, care promite să schimbe modul în care dialogăm cu computerele (și cu Vasile). Dacă această interfață chiar face ceea ce pretinde, Vasile va decide. 

POVESTEA PE SCURT.

Ce ne place

Arată... într-un mare fel. Mai ales dacă te plimbi cu ea la serviciu pe holuri. E adevărat că sunt șanse mici să agăți vreun partener de sex opus, dar cui îi pasă? Arată într-un mare fel. Doar trebuie să conteze și asta în marea schemă a lucrurilor, nu? În fond, și Angelina Jolie a jucat într-un film cu hackeri care spărgeau calculatoare în mod grafic. Cine știe!?! Poate ai noroc.

Giroscopul este genial. Mai ales că poți să îl folosești pe post de mouse.

Ce ne enervează

E rece și umedă. Mai ales dacă folosești lichidul de contact conform specificațiilor.

Plus că, nici măcar Vasile nu a reușit să controleze cu puterea minții mai mult de 2 acțiuni din cele X. Ceea ce devine frustrant după vreo șase minute. Imaginați-vă că încercați să dați click dreapta cu puterea minții și în loc de asta ștergeți hard-disk-ul. Nu e chiar ideal.

Prețul este... piperat. Versiunea de bază este 299$ la producător, deci în România, după bunul obicei al firmelor de pe la noi, probabil că va ajunge pe la 2000 de RON. Ar fi o dudă, dacă ar merge perfect.

Faptul că niciodată nu rețin dacă este Emotiv-ul de la firma EPOC sau viceversa.

Una peste alta

Nu avem de unde să știm dacă este vina lui Vasile, pentru că noi nu am avut curajul să punem EPOC-ul pe cap, dar cel puțin în acest moment, mai trebuie lucrat la partea de detecție a pattern-urilor. Cu toate astea, trebuie să recunoaștem un lucru, care trebui scris cu bold/italic/underline. Este o interfață care îți citește gândurile.

 

POVESTEA PE... LUNG

Odiseea montajului

Casca vine ambalată foarte curat într-o cutie care conține tot ce îți trebuie pentru a o folosi. Se conectează la calculator prin intermediul unui USB dongle. Tot ce trebuie să mai faci este să instalezi software-ul inclus și ai pornit în această aventură.

Pentru că, cel puțin în prima fază, este o aventură să îți pui casca pe cap. Cei 16 electrozi au câte un mic ”plasture” rotund de pâslă, care trebuie umectat bine cu o soluție bună conducătoare de curent (serul fiziologic e ieftin și merge foarte bine), înainte să fie conectat la cască și ulterior la scalp (ul lui Vasile). E adevărat că nu a părut deranjat de proces, nici măcar când se scurgeau firicele de ser pe frunte, dar asta e o problemă de exercițiu bănuim noi.

N.R. De fapt trebuie să recunoaștem că am pus noi mai mult lichid ca să vedem dacă are vreo reacție >:).

După încheierea acestui proces, casca ajunge pe cap. În acest moment, încep să cadă pastilele electrozilor de contact (vezi foto), care ajung în cele mai ciudate locuri. Din punctul de vedere al ”montajului” acest moment este cel mai frustrant și este punctul în care ar trebui schimbat ceva... REPEDE.

Casca odată montată, mai rămâne doar simpla chestiune să te asiguri că toți electrozii sunt în contact perfect cu scalpul. Ceea ce, dacă ai o formă neregulată a neurocraniului (cum este cazul lui Vasile), este o adevărată provocare.

Pe scurt, procesul arată cam așa: Se pornește programul, care are o diagramă a celor 16 electrozi, fiecare dintre ei având starea curentă indicată de culorile roșu, galben, verde, în funcție de calitatea legăturii, sau negru, dacă nu electrodul nu este conectat deloc.

Din experiența noastră, cam în 3 minute am reușit să facem toți electrozii verzi (deși în manual se precizează că acest lucru nu este neapărat necesar).

Odată conectat, începe distracția.

 

Ce vrea de fapt să facă EPOC-ul.

Buuuuun. După lupte seculare ai casca pe cap, ai instalat software-ul, toate becurile sunt verzi... și deja ai obosit. Trecem la partea interesantă.

Din punctul de vedere al pachetului software, acesta conține trei componente (patru dacă luăm în considerare și emulatorul care permite maparea gândurilor și acțiunilor în taste și click-uri de mouse).

Cele trei componente ar fi:

  1. Cognitiv suite: este partea ”cool”, care îți permite să manipulezi cu ”puterea gândului” o cutie virtuală pe care o miști, o rotești sau o faci să dispară. Teoretic, poți ”gândi” 13 acțiuni (sus, jos, stânga, dreapta, zoom in, zoom out, șase rotații și acțiunea de a face obiectul să dispară). Practic, casca nu poate detecta simultan decât patru dintre aceste operațiuni, iar experiența noastră (a se citi Vasile) de până acum, de la două în sus, devine mai mult rugăciune decât acțiune conștientă. Viteza de detecție este destul de redusă, deci e mai greu să folosești acțiunile acestea pentru jocuri sau mai știu eu ce.

  2. Affectiv suite: este de fapt un electroencefalograf. La Vasile, graficele au arătat linii drepte pe toți cei 16 electrozi. Noi am dat vina pe aparat și am trecut la a treia componentă.

  3. Expressiv suite: este componenta de detecție a mișcărilor feței. Există un set de expresii faciale, care teoretic pot fi interpretate de echipament / program. Acestea ar fi ridicatul din sprâncene, clipitul cu ochiul stâng, dreptul sau cu amândoi odată, poziția ochilor în plan orizontal, zâmbetul etc. Fără să facem zece mii de ore de teste și să reglăm aparatul pentru utilizatorul său, am constatat că există oarece probleme în a detecta spre exemplu dacă faci cu ochiul / ridici din sprâncene, sau dacă zâmbești / te încrunți. E posibil să fie și din cauza lui Vasile, pentru că sincer, nu am reușit să ne dăm seama dacă are sprâncene. Tot de aici poți activa giroscopul și să folosești casca pe post de mouse.

 

Concluzii:

(Bine, am înțeles, dar de funcționat, funcționează???)

Pe scurt, DA!

Mai pe larg, da, dar cu o precizie și cu o viteză care nu rivalizează (deocamdată) nici pe departe cu banalul click de mouse sau cu bătrâna tastatură. Mai ales că tocmai l-am prins pe Vasile când făcea 429 de APM-uri în Starcraft.

De asemenea, noi am încercat să folosim casca pentru o prezentare, la partea cu trecutul de la un slide la altul. De mers, merge, dar s-ar putea, dacă încercați să faceți ce am făcut noi, să cheme cineva SMURD-ul, că vă e rău, sau să vă dea hârtie igienică și să vă trimită la toaletă. Ca să nu mai spunem că dacă mapați click-ul de mouse pe mișcarea ”făcut din ochiul stâng”, care este unul dintre gesturile cele mai bine detectate, riscați să vă alegeți cu vreo geantă în cap sau un spray paralizant. Am putea să aberăm aici fără sfârșit, pentru că variantele sunt literalmente nesfârșite.

Trecând la treburi serioase, casca este genială pentru că permite cuiva care nu are luxul majorității noastre (să aibă două mâini și zece degete) să interacționeze cvasi-normal cu un computer. Iar din punctul acesta de vedere, tot colectivul își scoate pălăria în fața celor de la firma Emotiv (sau era EPOC???). Ca să nu mai vorbim despre luxul de avea un electroencefalograf portabil, compact și precis pe o ambulanță.

Luând în considerare prețul, caracteristicile, calitatea fabricației și performanțele, nu putem recomanda casca în defavoarea mouse-ului și tastaturii. Eventual dacă vă prisosesc banii, puteți s-o folosiți ca o completare la tastatură și mouse pentru lansat rachetele când zburați cu Migul 31 Firefox. 

Ceea ce învă putem recomanda din toată inima, este să stați cu ochii pe australieni, pentru că începutul este foarte, foarte promițător. 

Share articol: