Peste 550 de liceeni si studenti din lumea intreaga se vor intrece la concursul organizat in tara noastra

Concursul international de roboti InfoMatrix 2014 va avea loc vineri si sambata, pe 9 si 10 mai. 555 de liceeni si studenti, organizati in echipe din 43 de tari se vor intrece in cadrul finalei mondiale a competitiei organizate de LUMINA Institutii de Invatamant in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale. Evenimentul va avea loc in campusul International School of Bucharest (Soseaua Gara Catelu nr. 1R)

Cea de-a 12 -a editie a finalei mondiale a InfoMatrix  se va termina printr-o ultima evaluare a 255 de proiecte finaliste (12 romanesti si 243 internationale), de catre un juriu de specialitate si prin prezentarea acestora publicului larg, in cadrul unei expozitii care va avea loc pe 9 si 10 mai, intre orele 10:00 si 18:00.

Cele 255 de proiecte au fost selectionate din peste 1500. Printre proiectele expuse in Capitala se numara finalistele concursurilor InfoMatrix desfasurate, dupa modelul romanesc, in Mexic, Tanzania, Hong Kong, Ucraina, Kazakhstan, si Polonia.

In cadrul evenimentului de la Bucuresti vor fi prezentate proiecte inregistrate la patru categorii de concurs si o categorie extra concurs:

  • “Arta Computerizata“ (Computer Art - 23 proiecte finaliste – categorie de concurs),
  • "Short Movie” (30 proiecte finalist – categorie de concurs) 
  • “Programare” (Programming - 40 proiecte finaliste – categorie de concurs), 
  • “Programare computerizata” (Hardware Control - crearea unui software de control si cooperare cu un dispozitiv electronic-mecanic - 32 proiecte finaliste – categorie de concurs),
  • “Robotica” (Robotics - categorie extra concurs - 130 de roboti inscrisi);

„ Robotica” este o categorie speciala a concursului anual INFOMATRIX. Anul acesta, la marea finala INFOMATRIX, categoria cuprinde roboti care se vor lupta in competitii de mini-lego sumo sau vor participa la concursul „Line Follower” (robotii trebuie sa urmeze un anumit traseu, respectand liniile trasate pentru acesta). Competitia robotica Line Follower va veni cu o surpriza si anume reinterpretarea unei harti care va cuprinde trasee ce vor avea ca destinatii fie monumente din Capitala (Arcul De Triumf) fie orase sau regiuni reprezentative pentru brand-ul de tara, precum Brasov si respectiv Delta Dunarii. 

Dintre surprizele editiei din acest an, se remarca și:

  • Demonstratiile cu ochelarii inteligenti Google Glass, care vor avea loc sambata, 10 mai, cu incepere de la ora 10:00 la locul de desfasurare al evenimentului, International School of Bucharest (Soseaua Gara Catelu nr. 1R) ;
  • Demonstratiile cu imprimanta 3d, prin care se vor putea crea diferite obiecte, strat cu strat.
  • Concurs de fotografie la care se pot caștiga dispozitivele media portabile, iPod Touch. La acest concurs poate participa orice competitor sau vizitator al InfoMatrix. Singura conditie este realizarea unei fotografii pe parcursul desfașurarii evenimentului, incarcarea ei pe pagina de facebook, facebook.com/infomatrix și strangerea a cat mai multor like-uri. Trei dintre fotografii vor fi castigatoare, cele care strang cele mai multe like-uri pe parcursul weekend-ului 9 – 10 mai. 

Expozitia InfoMatrix 2014 va cuprinde proiecte si dispozitive aplicabile in toate segmentele vietii sociale si in multe domenii de activitate care folosesc tehnologia IT: medicina (dispozitive pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii sau cu deficiente de vedere), transport aerian (roboti zburatori) constructii (masini cu dispozitive inovatoare de taiat paletii sau alte materiale de constructie), locuinte, protectia mediului si a animalelor, educatie, transport, etc.

Pe parcursul zilelor finalei mondiale a InfoMatrix 2014 toate cele 255 de proiecte finaliste, prezente in expozitie vor fi evaluate de catre un juriu de specialitate format din ingineri informaticieni, profesori universitari, programatori si web designeri. 

Cele mai bune proiecte finaliste  la cele patru categorii de concurs, atat la sectiunea “studenti” cat si la sectiunea “elevi” vor fi premiate in cadrul unei ceremonii care va avea loc luni, 12 mai, la Palatul National al Copiilor, cu incepere de la ora 11:00. 

Share articol: