2012 ar putea fi primul in an in care piata PC-urilor scade. In trimestru al treilea s-a inregistrat un declin puternic al livrarilor, de peste 8 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar liderul acestui segment din IT s-a schimbat. Americanii de la HP au pierdut dupa 6 ani locul intai in fata chinezilor de la Lenovo.

Compania de cercetare Gartner estimeaza un declin de 8,3 la suta a livrarilor de calculatoare personale, in timp ce concurenta acesteia, IDC vorbeste de o scadere 8,6%.

Lenovo, care a cumparat acum 7 ani divizia de PC-uri a IBM, a avut in trimestrul al treilea o cota de piata de 15,7%, fatade 15,5% cat a avut HP, potrivit Gartner.

Americanii si-au pastrat pozitia de lider in topul IDC, insa acolo sunt aproape la egalitate cu Lenovo, dar datele indica faptul ca grupul chinez vine puternic din urma.

Datele IDC difera cel mai probabil datorita includerii in statisticile companiei a statiilor de lucru utilizate in domenii precum inginerie, arhitectura sau productia de jocuri video, PC-uri puternice cu un pret inaccesibil consumatorilor casnici, scrie Mediafax.

Cat despre HP, aici probleme in interiorul companiei se tin lant si au fost chiar discutii despre posibila vanzare a diviziei de computere personale, idee abandonata ulterior de directorul general Meg Whitman.

Americanii au probleme atat din cauza crizei, cat si a ascensiunii tabletelor si smartphone-urilor. 

Deceniul trecut, vânzările de PC-uri au crescut puternic de la un an la altul datorită popularităţii laptop-urilor, care au oferit o alternativă mobilă la computerul de acasă.

Singurii mari producatori de PC-uri care au reusit sa creasca in timestrul al treilea sunt Lenovo (9,8%) si compania taiwaneză Asus (11,8%), potrivit Gartner. In ordinea ierarhiei pe piata dupa volumul vanzarilor, HP a afisat un declin de 16,4%, Dell (SUA) a scazut cu 13,7%, iar Acer (China) cu 10,2%, Asus ocupand locul 5.