Samsung Galaxy Gear, ceasul inteligent cu care compania din Coreea de Sud vrea sa dea lovitura, va fi lansat pe 4 septembrie la Berlin. Jurnalistii de la VentureBeat au reusit, totusi, in acest weekend, sa puna mana pe un prototip care a ajuns la developeri si pot acum sa separe adevarul de zvonuri.

S-ar putea ca acesta sa nu fie designul final al produsului, pentru ca e cunoscut faptul ca cei de la Samsung le trimit developerilor versiuni care nu sunt chiar identice cu variantele care ajung pe piata. Sursa care i-a aratat jurnalistului ceasul inteligent Samsung Galaxy Gear a dorit sa ramana anonima si nu i-a permis sa pozeze produsul. Totusi, ziaristul a reusit sa fotografieze cateva cadre dintr-un filmulet de prezentare a dispozitivului, filmulet realizat de o companie partenera Samsung.

Samsung Galaxy Gear are un ecran OLED in forma de patrat, de o calitate deosebita. Diagonala este de 3 inch, iar culorile alese pentru carcasa sunt negru si gri. Cureaua este destul de lata si masculina, iar marginile din jurul ecranului sunt destul de mari.

Camera de 4 MP

Ceasul inteligent are Bluetooth, pentru a se conecta cu telefoanele si tablete din familia Galaxy S. Ar putea, de asemenea, functiona cu orice dispozitiv care are sistemul de operare Android, dar jurnalistul spune ca nu a testat acest lucru. Ceasul vine si cu Wi-Fi, pentru acces la Internet, incluzand aici e-mail, chiar si atunci cand nu e conectat la un smartphone.

La capitolul specificatii, mai trecem si camera de 4 MP si minidifuzoarele. Cu ajutorul camerei, poti folosi aplicatii din domeniul sanatatii. Poti, spre exemplu, sa fotografiezi mancarea si apoi sa taguiesti alimentele in functie de nutrienti. 

Mai punem pe lista, la capitolul dotari:

  • Samsung S Voice pentru comenzi vocale;
  • Aplicatii Android preinstalate pentru social media, sanatate si altele;
  • Integrare cu un telefon sau o tableta din familia Galaxy S;
  • O functie swipe usor de folosit pentru acces la aplicatii, camera si galerie foto;
  • Registru al apelurilor, pentru ca poti initia un apel telefonic de pe ceasul inteligent;
  • Acces la Internet;
  • Buton de pornire pe laterala;
  • Baterie care tine peste 10 ore.

In piata umbla si zvonul potrivit caruia un startup din domeniul sanatatii localizat in Palo Alto, California, ar lucra cu Samsung pentru dezvoltarea unor aplicatii de fitness pentru Galaxy Gear deja de cateva luni.

Apple ar avea 80 de oameni care lucreaza la proiectul iWatch

Pe piata ceasurilor inteligent, concurenta este acerba. Samsung se lupta cu Apple, care se crede ca ar lansa un dispozitiv similar, iWatch, bazat pe iOS. Sony face, de asemenea, progrese in aceasta directie, iar Pebble, ceas care si-a atras sustinatorii prin Kickstarter, este un alt exemplu.

Deocamdata, marea intrebare pe care ne-o punem este daca aceasta tehnologie este viabila sau daca este o complicatie inutila. Nu de alta, dar seara, inainte de culcare, nu-ti vei pune la incarcat doar smartphone-ul, ci si ceasul inteligent.