In anul de glorie 2013, din cauza unei fluctuatii de tensiune pe priza, calculatorul meu a decis sa ia o pauza. Procesor prajit, placa de baza fumeganda, placa video distrusa iremediabil. 

Hard diskul a scapat, insa patania m-a pus rau de tot pe ganduri si m-a facut sa imi dau seama cat de vulnerabili suntem, pana la urma, in fata unor astfel de evenimente.

Imi luasem acum un an, de Black Friday, un hard disk de 1 TB la oferta, cu 250 RON daca tin bine minte, dar nu stiu cum se face ca niciodata nu sunt la zi cu stocarea. Am pus pe el poze vechi, pe care oricum nu ma mai uitasem de ani de zile, cateva documente personale si cam atat. Intr-un an, l-am scos abia de doua ori din sertar sa-l aduc la zi. Timpul e scurt, iar asta e genul de activitate pe care crezi ca poti sa o mai amani cateva zile.

Imaginea cu placa de baza innegrita in zona procesorului mi-a dat de furca zile intregi si m-a facut, cumva, sa ma fortez sa caut solutii adevarate de stocare, care sa ma ajute sa nu pierd nimic important in cazul in care calculatorul meu decide sa o ia razna. 

Asa ca m-am imprietenit cu cloudul. Sigur, e un concept abstract si multora nu le vine sa isi tina datele personale in “nori”. In realitate, lucrurile sunt mult mai simple. Cloudul e un fel de serviciu de mail mai extins, la care ai mai mult spatiu si care iti permite sa faci mai multe, de exemplu sa lucrezi impreuna cu colegii de serviciu in acelasi fisier.

Chiar daca ii zice cloud, tot ce il mentine sus se afla de fapt pe pamant. Cloudul are in spate o sala imensa de calculatoare, mereu de ultima generatie, in care datele tale sunt scrise pe hard diskuri puse in RAID, adica toata informatia poate fi reconstituita daca pica vreun disc, ca sa nu pierzi ceva. Exista acolo oameni mai priceputi decat noi, utilizatorii de rand, care au grija ca totul sa mearga struna. Software-ul e updatat, echipamentele sunt mereu noi si orice apare se rezolva imediat.

In Romania, cea mai buna solutie de stocare in cloud vine de la Romtelecom. Ei au un centru de date la Bucuresti, insa tot ce se stocheaza aici se copiaza in timp real si la Brasov unde, din nou, hard diskurile sunt in RAID.

Orice s-ar intampla, datele tale sunt in siguranta. Nu risti nimic nici in cazul unui cutremur, pentru ca cele doua centre de date au fost amplasate special in orase aflate pe falii seismice diferite.

Daca folosesti cloud si iti pica hard diskul, toate fisierele tale importante pot fi recuperate din “norisor”. Acolo poti sa iti salvezi si agenda telefonului sau pozele facute cu ajutorul acestuia, plus orice alte date importante. Cloudul nu are restrictii si chiar daca este un concept usor SF si abstract, asta-i directia in care se indreapta tehnologia. 

Gadgeturile anului 2020 nu se vor mai intrece in spatiu de stocare de 5, 10 sau 100 de tera, ci in viteza de calcul. Vor fi subitiri si usoare, iar pe ele vom tine doar sistemul de operare si cateva lucruri esentiale. In rest, toate fisierele noastre se vor afla in “nor”.

Cloud Computingul este cea mai moderna, sigura si simpla solutie de utilizare a resurselor informatice (hardware si software) prin intermediul internetului, de pe orice tip de dizpozitiv - fie ca este vorba despre computer, laptop, tableta sau un simplu smartphone, indiferent unde se afla utilizatorul. Cu oricare dintre serviciile cloud de la Romtelecom Business Solutions, afacerile sunt mult mai simplu de gestionat. De exemplu, sarcina administrarii retelei de calculatoare si servere pe care sunt instalate aplicatiile revine in seama unui centru de date unde toate acestea sunt stocate in deplina siguranta. Mai multe detalii pe www.romtelecom.ro/solutii-business/cloud.