O companie care a pornit in 2008 cu un singur om, are acum 350 de angajati si zeci de milioane de utilizatori care folosesc caietelul virtual de notite. Si totul se intampla in Silicon Valley.

Cum va suna masina gratuita de serviciu, dar si electrica pe deasupra? Mancare gratuita la serviciu, cafea, gustari si lucruri de genul asta sau chiar vacanta nelimitata. Desigur, exista o singura conditie: sa fii cel mai bun la ceea ce faci.

"-Avem cafea buna peste tot. 

-Si e gratis.

-Da. Bine, oricum platesti cu sufletul aici."

Poate este sumbra gluma lui Phil Libin, directorul companiei de un miliard de dolari, Evernote.

Dar angajatii rad, pentru ca stiu despre ce e vorba. Phil e constient ca poate obtine mai mult de la salariat, daca il scapa de anumite griji.

"Primesti un Nissan Leaf sau Chevrolet Volt daca lucrezi pentru noi. Si facem asta pentru ca iti salveaza 30 de minute, o ora, in functie de zona in care locuiesti. E timp castigat. Ajungi mai devreme acasa, nu esti de obosit, familia ta e fericita, pentru ca nu esti nervos din cauza traficului", explica Phil.

Pe langa asta, de doua ori pe luna, o menajera ajunge acasa la angajat, pentru curatenie. Salariatul poate sa lucreze de acasa si sa dea rar cu cartela la intrare.

Ba are dreptul sa stea si 10 luni in concediu, cu conditia ca in cele doua luni de lucru sa fie productiv. Si poate sa ia si mancare acasa, gatita de bucatarii angajati de Evernote.

Suntem la etajul cinci al cladirii Evernote si pe fiecare nivel exista o astfel de bucatarie.

Fructe la discretie, cereale, tot felul de batoane, chips-uri, mancare si 7 sortimente de cafea.

Confort si totul la discretie. Insa, toate aceasta atmosfera placuta de lucru pune si o greutate importanta pe umerii angajatilor.

Ne spune foarte clar ca Evernote asteapta de la ei sa aiba chef de munca in fiecare zi si, daca e cazul, sa schimbe si lumea pana la sfarsitul zilei de lucru.

350 de oameni lucreaza cu placere la aplicatia folosita de 50 de milioane de uituci de pe tot Globul.

Este un program care te ajuta sa tii minte lucruri, pentru ca notezi totul intr-un carnetel virtual. Programul nu-ti umple ecranul de reclame. Banii vin mult mai usor.

"Cand ma uit la tine ca utilizator de Evernote, stiu ca am timp tot restul vietii tale sa iti iau bani, atat timp cat iti oferim o experienta minunata si tu te intorci. Nu storc bani de la tine", declara Phil Libin.

Phil vorbeste de Evernote ca un adolescent despre prima lui masina. Succesul a venit mai repede decat s-a asteptat, iar in urma cu un an, Evernote a ajuns in aceasta cladire gigant.

"Niciun birou nu are telefon fix. Asa ca e multa liniste, ca oamenii nu vorbesc la telefon", spune Phil.

Si, daca nu va place sa lucrati la birou, ci sa faceti totul pe fuga, iata solutia lui Phil: "Acesta este biroul de pe banda de alergat, bun, daca vrei sa verifici si sa scrii cateva e-mailuri. E foarte tare."

Oamenii muncesc mult, de cele mai multe ori si de-acasa, dar salariile sunt pe masura - cel putin 8.000 de dolari pe luna.

Si Google le ofera facilitati interesante angajatilor - daca sunt deranjati de cateva fire de par, atunci, in timp ce mai scriu un cod de programare, pot sa cheme un frizer direct la birou.

Iar angajatii de la Facebook isi pot lua accesorii pentru calculator dintr-un automat care arata ca unul pentru bauturi.

De aceea, cautarea permanenta de oameni buni nu e doar o gaselnita de relatii publice.

Conditia esentiala ca sa ajungi intr-un astfel de loc e sa inveti, sa cauti oportunitatea si sa ai idei bune.