Iti mai amintesti cum stocam informatiile pe dischete acum cativa ani? Astazi avem o solutie mai inteligenta: cloudul.

Cand ma gandesc la primul meu calculator, un HC 85 pe care il butonam prin anii ’90, mi se pare ca a trecut o eternitate. Nu avea hard disk. Pe vremea aceea foloseam casete de pe care sa incarcam programele. 

Se puteau folosi si cateva casetofoane normale, dar daca aveai ghinionul sa fie putin decalibrat, te trezeai ca nu poate incarca programul sau jocul respectiv. Alternative? Un nou drum la prietenul de peste drum, cu casetofonul in brate, copiat totul din nou si gata. Sau sa scrii de mana sute de linii de program. Mai tin minte ca m-am pus intr-o noapte sa copiez dintr-o carte codul pentru Tarzan. Am inceput seara si am terminat pe la 4 dimineata. 

Dar vremea asta a trecut repede si am pus mana pe ea! Pe ea, discheta! O stiti cu totii (de fapt cred ca doar jumatate dintre voi), cea de 3,5 inch si 1,44 MB. Discheta care ne-a mancat zilele din cauza erorii 40. Nu a fost funny nici macar la inceput, cand aveai nevoie de 5-10 dischete ca sa copiezi un joc si incepusem un adevarat trafic la scoala. Jocurile se masurau deja in numarul de dischete, nu in calitate. Si cea mai mare frustrare era sa nu iti mearga penultima sau ultima, pentru ca trebuia sa-ti suni colegul si sa astepti a doua zi sa vina la scoala pentru un nou schimb. 

Dar discheta nu a murit de tot. Stiati ca in Romania, pana in urma cu 1-2 ani, unele institutii publice cereau rapoartele financiare pe dischete? Asta in conditiile in care o cutie de 10 costa mai mult decat un set de DVD-uri. Trist, dar macar ne putem inveseli cu cateva moduri creative in care antica discheta a fost pusa la lucru. Poti sa o tai pe jumatate si sa o folosesti pe post de coperta pentru un mic carnetel, sau sa faci cutii din ele, cercei si chiar portrete.

Cum legea lui Moore se cam respecta, a urmat vremea CD-urilor. Cel putin pentru mine era incredibil sa am de aproape 500 de ori mai mult spatiu. Incapeau mai multe jocuri, apoi doar unul singur, filme, mp3-uri, poze si cel mai mult imi placea cum straluceste. Probabil de aia a si aparut legenda CD-urilor puse la oglinda pe post de anti-radar. Oricat de bune ar fi fost CD-urile, o vreme tot nu am scapat de dischete. Mai tineti minte cand trebuia sa incarci driverele SATA sau sa faci un Rescue Floppy Disk pentru Windows XP?

A trecut insa si vremea CD-urilor. Ce-a mai ramas de atunci? O mapa de piele cu multe CD-uri pe care pusesem jocuri, programe si Windows-uri care mai de care mai crack-uite si de care mi-e mila sa ma despart, asemenea unui batran. 

Urmatorul pas a fost DVD-ul, si tin minte ca mi se parea ciudat cum un CD poate fi scris la o viteza de 52x, iar un DVD abia la 2x sau 4x. Au urmat alte jocuri, apoi Windows, Linux si cateva filme. Cam atat am apucat sa scriu pe DVD-uri, pentru ca le-a trecut vremea prea repede. 

Cred ca doua lucruri au contribuit la moartea lor subita: stick-urile de memorie si hardurile portabile. De ce sa te mai chinuiesti sa scrii un DVD de 4,7 GB cand ai la dispozitie 8, 16 sau chiar 32 de GB pe un stick? Sau chiar 1 TB pe harduri portabile? Sincer, momentan, stickurile inca mi se par cele mai utile. Cel putin atunci cand nu ai acces la internet. Poti pastra in buzunar un stick cat unghia, pe care sa ai 32 GB spatiu. 

De departe insa, cea mai buna solutie e stocarea in cloud. Veti spune ca ai nevoie de conexiune la net, dar hai sa fim seriosi! Cat de dese sunt azi momentele in care nu esti conectat la net? Cablu, Wi-Fi, 3G si chiar 4G sunt pretutindeni si poate doar prin padure se mai intampla sa nu fii conectat. Cel mai bun argument pentru cloud e insa altul: datele tale nu se mai pierd orice ar fi. Vi s-a intamplat vreodata sa se strice vreun hard? Am patit-o de mai multe ori si m-am chinuit zeci de ore sa mai recuperez ceva. Cel mai rau a fost in urma cu un an, cand am avut bad-uri pana si pe MBR. 

Sincer, mai mult de frica am inceput sa folosesc cloudul. Mai intai, timid, cu documente trimise si stocate pe mail. Dezavantajul era limita de mega pe care o puteai trimite intr-un mail. Mai apoi, Yahoo a venit cu optiunea de stocare a fisierelor mari. Insa revolutia adevarata s-a petrecut abia la aparitia serviciilor adevarate de cloud. Asa am capatat acces la zeci de giga spatiu virtual pe net. 

Solutia de cloud computing de la Romtelecom

Cloud Computingul este cea mai moderna, sigura si simpla solutie de utilizare a resurselor informatice (hardware si software) prin intermediul internetului, de pe orice tip de dizpozitiv - fie ca este vorba despre computer, laptop, tableta sau un simplu smartphone, indiferent unde se afla utilizatorul. 

Cu oricare dintre serviciile cloud de la Romtelecom Business Solutions, afacerile sunt mult mai simplu de gestionat. De exemplu, sarcina administrarii retelei de calculatoare si servere pe care sunt instalate aplicatiile revine in seama unui centru de date unde toate acestea sunt stocate in deplina siguranta.  

Mai multe detalii despre produsele cloud de la Romelecom dedicate companiilor pe http://www.romtelecom.ro/solutii-business/cloud/.

Share articol: