Limitarile aparatului destept pot fi depasite insa cu putina indemanare. Si poate si cu ajutorul unor sfaturi de la George Buhnici.

Vedem in fiecare zi pozele prietenilor pe retele sociale sau trimise prin messenger sau email.

Hai sa vedem cateva reguli simple care sa transforme pozele facute cu mobilul in poze pur si simplu mai bune.

(1) Cum tinem telefonul? 
Sfatul meu. Nu mai faceti poze cu telefonul in mod portret. E valabil si pentru filmari. Folositi la maximum lentila care largeste ca sa incapa si ceva decor pe langa personaj.

(2) Cum incadram? 
Invatati sa respectati sfanta treime, glumesc. Regula treimilor. O treime pamant, mijlocul pentru ce pozam, si o treime de cer. Prea mult din oricare dintre ele, si poza arata nefericit.

(3) Cu spatele la soare. 
Daca faceti poze afara, voi trebuie sa fiti cu spatele la soare, nu personajul. Altfel omul se vede negru. Dar aici exista si doua solutii. Puteti obtine un efect artistic daca puneti personajul cu spatele fix in soare si folositi blitzul. Sau optiunea HDR. Pentru asta tineti aparatul nemiscat. Acesta va face doua poze. Una mai mult si alta mai putin expusa, apoi le suprapune ca sa se vada si cerul si personajele spre exemplu.

(4) Poze imbunatatite
Exista mii de aplicatii foto care te vor ajuta sa faci poze mai interesante. Deja facebook are instagram, iar twitter si-a imbunatatit aplicatia ca sa poti pune filtre pozelor. 
Azi va mai recomand cateva aplicatii haioase de poze: 
1. Cycloramic 
2. Split Pic Pro

(4) Atentie la eticheta GPS
Majoritatea aparatelor foto de pe telefoanele smart adauga automat locul unde s-a facut poza. Probabil ca nu va sperie la primul gand, dar daca va spun ca unii hoti asa afla unde stati, pe unde ati fost… Mergeti in meniu, la setarile de localizare, si dezactivati aceste informatii pentru fotografii.

(5) Cum ne organizam pozele? 
Solutia nu mai este sa le tinem pe mobil. Aparatele se strica sau dispar si pozele se pierd. Folositi un serviciu de cloud. Sunt deja o multime. Sa le luam rapid la rand.

Facebook te lasa sa urci toate pozele din mobil in cont si le poti tine private. Problema este ca daca le faci publice din greseala…

Google face la fel cu Google Plus si te lasa sa urci oricate poze cata vreme nu depasesc 2 mega.

Dropbox se instaleaza rapid si iti permite sa faci poza pe mobil si cand ajungi pe un wifi, le urca automat in contul din cloud. De acolo le poti vedea pe alte mobile, tablete sau calculatoare. Le poti si recupera daca telefonul dispare.

- Verifica si la operatori. Vodafone si Orange ofera servicii noi de cloud care includ si cativa giga de stocare.

- Solutia cea mai buna este un hard acasa pe care sa le descarci regulat.