Autoritatile romane fac primul pas inapoi in privinta controversatului acord international anti-piraterie, care a nemultumit milioane de oameni.

Un pas nehotarat, pentru ca nu auzim inca o parere unitara in privinta acestui document. Ministerul Economiei se gandeste sa nu mai sustina tratatul comercial impotriva pirateriei, dupa ce Bulgaria a facut acelasi lucru. Problema este ca exact acelasi minister ne-a reprezentat vreo patru ani la negocierile secrete.

Corespondentul ProTv George Buhnici i-a intrebat pe cei de la Economie cate amendamente au adus documentului in acest interval, cate luari de pozitie sau macar lamuriri au cerut cu privire la vreun aliniat care sa le ridice semne de intrebare.

I-a mai intrebat cu cine au discutat in afara Guvernului in perioada negocierilor despre document. Adica daca au intrebat vreo asociatie, vreun ONG despre prevederile din ACTA, asa cum fac azi, dupa ce documentul este semnat si inchis. Cate credeti? In schimb, s-au facut zeci de intalniri si deplasari in straintate pe acest document, la care noi am semnat si votat fara nicio emotie. Nu spune nimeni ca nu ar trebui sa luptam impotriva pirateriei. Dar asta nu ar trebui sa insemne vreun abuz, spun acum si furnizorii de internet care refuza sa se transforme intr-o politie a lumii virtuale.

Textul ACTA nu poate fi renegociat, dar, pentru prima data, reprezentantii Guvernului spun ca tratatul ar putea sa nu fie ratificat de Romania. Furnizorii de internet precizeaza ca nu vor sa ii urmareasca pe clientii lor. ACTA si-a gasit insa si sustinatori.

Bulgaria a anuntat ca renunta la ratificarea ACTA, pas pe care l-au facut inainte Olanda, Cehia si Slovenia. Iar Germania si Polonia l-au refuzat din start. Sunt tot mai multe voci din zona furnizorilor de internet care spun ca, de fapt, autoritatile vor sa repete pe internet ceea ce fac cu telefonia mobila.

Stiti ca timp de sase luni toate apelurile si SMS-urile sunt stocate astfel incat sa le fie mai usor anchetatorilor sa le foloseasca. Imaginati-va acelasi lucru pe internet, dar facut in timp real. Tehnologia necesara ar fi scumpa si ar trebui sa fie instalata de furnizorii de internet si nu de stat. Vorbim despre firme care traiesc din abonamentele noastre, asadar tot noi am putea plati pentru acest sistem de supraveghere. Ironic, nu?

Urmatorul pas pentru ACTA este sa fie ratificat in Parlamentul European si in parlamentele nationale. Atentie insa, nici o tara dintre cele care au oprit momentan procesul de ratificare nu a anuntat explicit ca refuza ACTA. Nu am auzit decat despre suspendari si amanari ale ratificarii pana la o data ulterioara. Adevarul este ca UE este intr-un fel de pozitie de sah. Nu poate decat sa spuna "da" sau "nu" pe un document negociat si inchis.

Sursa: StirilePROTV

Share articol: