Cei mai multi dintre cei care cad in capcana dezvoltatorilor sunt tineri. Pentru ca ei sunt cei carevaneaza aplicatiile gratuite si sar peste permisiunile de instalare.

In momentul in care o instalam, aplicatia cere acces la apeluri telefonice si toate conturile personale, incepand de la Facebook, Twitter si adrese de e-mail. Astfel, in momentul in care incepeti sa va jucati, toate informatiile din telefon sunt trimise catre terte parti.

Si de-aici incepe spectacolul invizibil: 13% din programele de pe Android depasesc bariera personala. Zeci de mii de aplicatii colecteaza in fiecare secunda informatii care, in final, ajung intr-un singur loc.

Liviu Arsene, specialist securitate IT: "Toate aceste date reprezinta un alter-ego virtual al fiecarui utilizator, tocmai in scopul de a sti lucruri sau de a oferi reclame sau servicii inainte de a avea nevoie de ele."

Asa isi monetizeaza dezvoltatorii aplicatiile si jocurile pe care le pun la dispozitie gratis. Unele programe aduna date, care, apoi, sunt vandute mai departe.

Vlad Valceanu - specialist securitate IT: "Iti dai seama ca un profil complet al utilizatorului, a milioane de utilizatori, e visul oricarui om de marketing, pentru ca poate sa atinga cu precizie tinta."

5 milioane de smartphone-uri in Romania --> 33% Android --> Google Play - 700.000 de aplicatii.

Din cele 5 milioane de telefoane inteligente in Romania, o treime functioneaza cu Android. Google Play numara zilele acestea peste 700.000 de aplicatii.

Google: "Eliminam aplicatiile care incalca politicile noastre, cum ar fi aplicatiile care sunt ilegale sau riscante, asa cum este descris in politicile noastre. In plus, utilizatorii pot raporta aplicatiile suspicioase direct din pagina aplicatiei, selectand "marcati ca neadecvat". "

Pana la urma, totul tine de utilizator. Specialistii, dar si reprezentantii Google, spun ca trebuie sa fim atenti la ce aplicatii instalam. Nu ar strica nici un antivirus.