DATA SENSE - optimizeaza traficul de date, il comprima, pentru un consum cat mai redus. Intai trebuie setata o limita de consum, in functie de abonamentul fiecaruia. Tot aici poti vedea ce aplicatii iti consuma internet cel mai mult si care dintre ele ruleaza aiurea in background. Tot in DATA SENS exista si optiunea de "Browser Optimization Service", cu care puteti seta Internet Explorer 11 (de pe mobil) sa comprime datele in 3 variante. Paginile web sunt trecute printr-un proxy server prin care microsoft comprima imaginile, textele HTML si JavaScript.

QUIET HOURS - este optiunea prin care iti poti seta telefonul sa ramana pe "mute", cu exceptia anumitor contacte pe care le alegi tu ca fiind importante (familia, seful, etc). Pentru asta insa, este nevoie de activarea Cortana, care, deocamdata, este valabila doar in SUA. Cum poti face asta in Romania? Schimbi limba telefonului si setezi tara ca fiind SUA. Restartezi si vei vedea Cortana in lista de aplicatii.

STORAGE SENSE - de pe WP 8.1 iti permite sa muti IN GRUP mai multe aplicatii pe care le ai deja instalate in memoria telefonului direct pe cardul microSD, fara sa mai stai sa muti pe rand, una cate una. De asemenea, poti dezinstala IN GRUP aplicatiile nedorite.

BACKUP PHOTOS - acum iti poti face backup la fotografiile cu rezolutie mare in OneDrive cu 8.1. Pe Windows 8.0 nu se putea, rezolutia fiind limitata la 5 MP. (Settings > Applications > Photos + Camera with the Wi-Fi option)

BACKUP APP and SETTINGS - cu 8.1 poti acum sa-ti faci backup la aplicatiile si setarile telefonului, in caz ca ii dai un hard reset sau te muti pe alt telefon. Backup-ul se face automat, regulat, la anumite intervale de timp, dar si manual. Totul se salveaza in contul OneDrive (parole, conturi, call history, favoritele din I Explorer, expresiile adaugate in dictionare, etc) Settings > Backup > Apps + Settings.

MULTISHARE - in 8.1 a fost introdus un framework de tip Social Extensibility, care permite integrarea unor aplicatii de socializare media in sistemul de operare. De exemplu, cu aplicatia gratuita MultiShare iti creezi hub-ul Me si poti posta simultan pe Facebook si Twitter.

LIVE TILES UPDATE - in noul 8.1, update-urile la LIVE TILES se fac acum la fiecare minut (spre deosebire de 8.0, unde update-ul era la 30 de minute!!). Spre exemplu, puteti descarca o aplicatie de ceas analog si sa o fixati pe ecranul de start (chiar daca in 8.1 exista si optiunea de "glance" pe ecranul de blocare).

SET-UP NOTIFICATIONS - cu noul 8.1 puteti seta sa primiti doar anumite notificari pe telefon. Sa primiti semnal sonor, de exemplu, doar pentru postarile de pe Facebook si email-ul de la munca. Si vibratie la sms. Sau cum vreti voi.

AUTO-DOWNLOAD IMAGES IN EMAIL - multi clienti de e-mail blcoheaza descarcarea imaginilor din e-mail, din cauza problemelor de securitate, insa cu 8.1 puteti accesa "Mail > Settings > Always download full message and internet images" si aveti intotdeauna activate imaginile.

Iar cine vine pe Windows Phone de pe Android si duce lipsa unor servicii Google pe Windows Phone, poate sta linistit. In "magazin" poate gasi aplicatii esentiale precum: Google Drive, Google Plus (pentru albumele foto online) sau GMAIL.