Adica un calculator cu de toate, care poate face orice, in timp ce sta ascuns dupa televizor. Browsing, filme, aplicatii, dar mai ales jocuri. Steambox-urile nu sunt insa simple calculatoare. Sunt adevarate console de buget mic si respecta reguli de configurare.

Este un PC de mici dimensiuni si, spre deosebire de cel de foarte mici dimensiuni care vine gata facut, acesta trebuie sa il facem noi. Si acest lucru se intampla cu ajutorul unei carcase speciale de la Lian, o carcasa din aluminiu, mini TX, o sursa cu un format foarte ciudat, SFX, small form factor. Toate componentele vor sta pe placa de baza de la Gigabyte. La fel de bune sunt si cele de la Asus, Asrock sau MSI. Pretul mediu pentru scheletul calculatorului e de 200 de lei.

Este ok un i3 pentru gaming. Un Intel i3 de generatie noua, adica Haswell, costa 470 de lei. Memoriile, Kingston HyperX, au radiator mare, dar pentru ca am folosit un cooler mic pot fi puse usor in carcasa liliputana. Cat costa memoriile? 350 de lei. 

Pentru memorie folosim un SSD si un Hard Disk de un terrabyte. In cifre, inseamna milioane de fotografii, mii de filme si sute de jocuri. "Dota 2" si "League of legends" vor merge bine pe FullHD. Nu incercati asta acasa.

Dar fara sistemul de operare Steam e doar un bibelou aratos. Acesta poate fi descarcat de pe site-ul Valve si trebuie pus pe un stick de memorie de minimum 4GB. Trebuie sa bootam in mod UEFI, iar dupa ce porneste interfata de instalare trebuie sa dam "restore entire disk".

O ora mai tarziu sistemul de operare e instalat cu tot cu Dota 2, care merge impecabil pe un display FullHD. Tot sistemul a costat undeva la 3000 de lei. Cam atat costa si o consola PS4 sau Xbox One, insa SteamOS are la baza un Linux asa ca poti sa faci ceva mai multe pe el. In plus, Valve are mii de jocuri care pot fi descarcate, chiar si din Romania, spre deosebire de consolele celor de la Microsoft sau Sony.

Cerinte minime SteamOS: Procesor Intel/AMD, 4GB RAM, 500GB HDD, Placa video NVIDIA/AMD/INTEL.