Internetul, aplicatiile si o mana de aparate destepte, l-au ajutat sa aduca dovezi convingatoare.

Una dintre cele mai cunoscute camere de actiune este GoPro. La CES 2013 a fost anuntata lansarea comerciala a modelului Hero 3, care devine astfel cea mai performanta camera de acest fel din lume. Atat de performanta, incat a ajuns sa fie copiata, evident, de catre chinezi.

Insa isi fac curaj sa intre in acest domeniu al camerelor de actiune si nume vechi, precum Sony, care vin cu un produs care se numeste, simplu, Action Cam. Este putin cam mare, dar are un senzon de imagine Exmor R si Steady Shot, adica stabilizare optica pe camera, ceea ce ii permite sa obtina imagini de calitate. De asemenea, are integrata tehnologia Wi-Fi, ca sa poti vedea de la distanta ce ai filmat.

Nu doar Sony vine in acest domeniu, ci si cei de la Prestigio, ce-i drept, cu o zona de pret ceva mai accesibila. Produsul lor se numeste RoadRunner 700X, o camera care permite filmarea full HD intr-o carcasa rezistenta la socuri, cu un design relativ asemanator cu GoPro, insa la un pret mult mai bun. Ei ofera de la inceput in pachet un display pentru partea din spate ca sa vezi ce ai filmat, iar suportul poate fi montat inclusiv pe masina.

Cine doreste sa filmeze actiune cu ajutorul unui smartphone poate masura viteza la care a fost facuta inregistrarea cu ajutorul unei aplicatii Android sau iPhone care se numeste RunKeeper.

Sa zicem ca nu vrei sa investesti intr-o camera de actiune atunci cand mergi la munte, pentru ca iti este suficienta aplicatia care iti arata imagini cu tine de pe partie. Se numeste I-Rewind si functioneaza numai pe partia de la Predeal, deocamdata. In momentul in care ai deschis aplicatia si ai plecat pe partie aceasta se conecteaza la camerele video de pe partie, care iti vor urmari traseele. Astfel, la sfarsitul zilei, vei putea urmari pe internet clipurile video filmate cu tine in plina actiune.

O alta aplicatie foarte folositoare la munte se numeste Salvamont si te poate salva intr-o situatie limita. Are un buton pentru S.O.S., care, dupa ce te loghezi si il apesi, declanseaza cautarea echipelor Salvamont, fara sa mai spui unde esti. Aceasta aplicatie mai contine informatii despre starea vremii, situatia partiilor, trasee si cabane.