Vremurile in care cei tineri visau la o slujba intr-o cladire din sticla si otel par ca se apropie de apus.

Cu putina imaginatie si tehnologie, treaba merge mai repede si mai ieftin. Iata cateva ponturi pentru afaceri "maritate" cu tehnologia in iLikeIT, cu George Buhnici.

Pe Calea Victoriri, multe cladiri sunt goale, desi preturile au scazut dramatic. Insa nu domeniul imobiliar ne intereseaza neaparat, ci felul in care afacerile functionale aleg sa se foloseasca de spatiul de birouri. Multe companii isi reduc costurile cu ajutorul unui mix de solutii.

Nu doar chiria mai mica de la periferie este solutia. Telefonia, teleconferinta, urmarirea proiectelor online sau solutiile de office sunt doar cateva dintre solutii. Hai sa vedem cum arata problema, dar si oportunitatea din domeniu si apoi va arat cum poate o afacere sa isi reduca masiv costurile.

Dupa un boom imobiliar de miliarde si o criza cu gheare ascutite, nu se putea ca imobilele de birouri sa ramana fara cicatrici. Sute de mii de metri patrati de spatii de birouri sunt inca neocupate. S-a construit prea mult, prea repede, iar oferta este acum mai mare decat cererea.

Maria Florea, reprezentantul unui broker imobiliar: "Cererile noi vin rar, adica nu avem o companie care creste sau companie care intra acum in Romania si hotaraste sa ia un spatiu nou".

Asa se face ca primul parc de birouri cu atestat verde din Romania are mai putin de jumatate din spatii ocupate. Sunt senzori peste tot, care sting lumina cand nimeni nu e prin zona, astfel ca se face economie mare de energie. Desi intretinerea este mica, nimeni nu e interesat de zona. Chiria a scazut si ea de la 13 euro la 10 euro pe metrul patrat.

Carol Petrica, reprezentantul parcului de birouri: "Piata de birouri este asa cum este. A scazut destul de mult. A doua infrastructura, sunt foarte multe dezvoltari de birouri aici in zona, din pacate infrastructura nu a tinut pasul."

Una dintre cele mai bune cladiri din Bucuresti zace aproape goala de doi ani de la deschidere, cu o rata de ocupare de nici 25%. Birouri de clasa A, acum se dau la un pret foarte mic, doar pentru ca este considerata ca fiind departe de centrul Capitalei.

Andreea Paun, broker imobiliar: "Pentru a combate perceptia negativa asupra locatiei, proprietarii pun la dispozitie, un sistem propriu de transport pe care chiriasii il folosesc zi de zi."

In Bucuresti, rata de neocupare a birourilor este de aproape 20%, adica peste 300.000 de metri patrati liberi, echivalentul a 1,136 de terenuri de tenis.

Si-atunci cum poti sa atragi clienti? II inveti cum sa construiasca "biroul viitorului". Fara fire, fara telefon fix, doar cu tablete si laptopuri. Totul intr-un spatiu colorat si prietenos, unde tinerii din generatia 2.0, care se plictisesc repede si sunt mereu in cautare de provocari, sa se poata distra in voie.

Cu totii si-ar dori ca la birou sa aiba o masa de ping-pong. Unde mai pui ca poti sa te plimbi cu bicicleta de la un birou la altul, cu laptopul in mana.

Ilinca Paun, CEO broker imobiliar: "Am investit foarte mult in tehnologie, in feet-out si mobilier impreuna cu partenerii tocmai in scopul de a da cateva idei."

Share articol: