Cei mai seriosi ajung chiar sa puna pe picioare afaceri in domeniul IT si viseaza deja la un succes de milioane.

Tara noastra produce poate cei mai buni programatori din lume. Insa aproape toti stiu un singur lucru: sa se angajeze si nu sa angajeze. Tineri cu idei bune renunta la ele pentru ca fie nu au bani si nu au gasit investitori sa continue fie nu sunt invatati cum sa construiasca de la zero propriul business in IT. La final, doar cateva startup-uri reusesc sa creasca si sa devina profitabile.

 

Razvan are 28 de ani si deja se bucura de succesul primei aplicatii. Dupa 5 ani de munca intr-o multinationala a decis ca e momentul sa faca ceva pe cont propriu. 6 luni a invatat programare, apoi s-a apucat sa lucreze la ceea ce este acum una dintre cele mai de succes aplicatii de numerologie, desi costa 10 dolari: Numerology.

Razvan Tanase - dezvoltator aplicatie: "Am tintit mai mult piata americana si descarcarile pe zi sunt maxim 10. Fiecare litera a numelui tau, fiecare cifra o analizeaza si-ti zice exact persoana, cum poti sa fii, ce ai putea sa faci in viata si de ce lucrurile ies asa cum ies."

Din acceasi categorie mai avem aplicatii precum: Coffee Reader sau Palm Reader. Ca sa nu mai punem la socoteala cele peste 1000 de aplicatii de horoscop cu tot atatea variante pentru ce va ofera ziua.

Iata un alt exemplu: o aplicatie, inca nelansata, facuta de studenti si elevi de liceu, care duce ideea site-urilor de socializare la un alt nivel.

Razvan Aureliu - co-fondator: "Aplicatia pune in legatura persoane care sunt in proximitate si au acelasi interes si urmaresc sa faca acelasi lucru."

In aplicatie, utilizatorul posteaza un anunt, spre exemplu, poate cauta pe cineva cu care sa imparta un taxi. Un al doilea utilizator, aflat in apropiere, primeste notificare pe smartphone. Se intalnesc la punctul stabilit, iar amandoi pleaca spre zona in care au treaba si raman cu mai multi bani in buzunar, pentru ca impart tariful.

O alta aplicatie pentru telefon, dezvoltata tot de studenti, poate ajuta persoanele nevazatoare, sa-si exerseze simtul tactil.

Stefan Alexandru dezvoltator aplicatie: "Speram s-o lansam gratuit si sa ne bucuram de popularitate."

Andrei Pitis - investitor: "Sunt foarte multi studenti tehnici, care ar avea idei bune dar care nu stiu sa le transforme dupa aceea in business. Apar locuri noi de munca, firme noi, aduc cu adevarat valoare in plus in ecosistemul existent."

Ideea lor nu a costat nimic, insa executia poate fi o povara, pentru ca le lipsesc bani. Cea mai rapida solutie de crestere este gasirea unui investitor. La fel au reusit si Facebook, Whatsapp si Twitter.

Share articol: