Chinezii au avantajul terenului propriu. Investesc putin in cercetare pentru ca iau piesele de-a gata. In industria telefoanelor mobile, toata lumea avanseaza foarte repede.

In timp ce numele mari tin cu dintii de pret, numele mici - cum ar fi producatorii chinezi - vin cu telefoane din ce in ce mai competente la preturi tot mai bune.

Unul dintre cele mai interesante smartphone-uri din targ are o diagonala de 3,5 inch, un ecran frumusel, o baterie buna, este dual-sim si costa mai putin de 100 de lei (costul de productie). Pana cand ajunge in piata din Europa pretul lui aproape ca se dubleaza. Dar, chiar si asa este excelent.

Exista insa si telefonul chinezesc cu opt nuclee. Un octa-core chinezesc care se misca excelent, are ecran de 5 inch, FhD, 13 mpx si suporta doua SIM-uri, inclusiv 4G. Partea buna e pretul, va costa sub 700 de lei, costul de productie. Ajunge in Europa in urmatoarele opt luni.

Si tot chinezii au un telefon cu baterie de 4.000 de miliamperi, adica cel putin 2 zile de munca la o incarcare. In timp ce un telefon de top ca iPhone sau Note 3 ajung sa coste cel putin 2500 de lei, concurenta chinezeasca mai taie cel putin 8-900 de lei din pret.

Vibe X este un telefon foarte subtire, dintr-o carcasa care seamana cu aluminiul, dar de fapt este un plastic interesant. Un aparat interesant, la un pret bun. Au lansat si Vibe Z, 13 mpx pe spate, 5 pe fata, capabil de 4G. Un pachet complet la cel mai mic pret din piata.

De asemenea, Huawei este un brand care a crescut enorm in ultimii doi ani. Phabletul lor are ecran HD si tehnologii care sa-l faca interesant pentru inca doi ani de acum incolo. Chinezii de la Huawei au adus Ascend Mate 2, 6.1 inch phablet cu 4G, camera frontala de 5mp, 13 pe spate , se misca rapid si cu siguranta va veni la un pret foarte scazut.

Iar pentru un Facebook, cateva jocuri si poze pentru retelele de socializare, orice telefon prezentat mai devreme face fata cu brio.

Iata cateva produse cu caracteristici tehnice fara pretentii ridicate, dar care au preturi bune pentru ceea ce ofera:

 -► Eboda Sunny V38 - pret aproximativ de 400 lei. Are Android 4.2, camera de 2mpx, procesor dual-core, dual sim.

 -► Evolio Happy are procesor quad-core, camera de 8mpx, pret de 650 de lei, dual-sim.

-► Philips Xenium W8510 este o varianta de top de la Philips Quad-core, foarte solid, ecran de 4,7 HD, durata de convorbiri optușpe ore, 10 ore navigare pe internet, camere de 8 mpx, 1 GB ram, la aproximativ 1050 de lei.

-► Philips Xenium 6500, quad-core, 4,3 display, 1 GB ram si 8 MPX. Iar daca ai un TV Philips Smart, poti sa faci "mirroring".

-► ZTE Blade L2 - quad core, camera 8 mpx la 100 de euro.

-► Huawei Ascend P6 - cel mai frumos :"iPhone" cu Android.