Din fericire, suma este la fel de mare si in cazul cartilor pentru copii. Iar asta inseamna ca lumea n-a abandonat definitiv lectura in favoarea tehnologiei.

Ori de cate ori are putin timp liber Carmen sparge bomboane pe mobil. Retelele de socializare sunt cele care i-au facut pe romani dependenti de jocurile pe celular sau pc. Farmville, CityVille ori Candy Crush Saga sunt doar cateva titluri care au zeci de mii de utilizatori numai la noi.

"Daca le adun, 2-3 ore pe zi. Multi prieteni se joaca. Am vazut ca interactioneaza. Nu supara, ba chiar ma ajuta. ", spune Carmen.

Jucatorul roman are in medie intre 14 si 30 de ani, butoneaza telefonul cam 30 de minute pe zi iar seara inca doua ore. Asa scapa de stres Vlad.

"Cand esti singur in fata calculatorului si te joci e sansa 50-50% ca la sfarsitul unei sesiuni de joc sa-ti iasa aburi prin urechi.", spune Vlad Rosca.

In ciuda faptului ca oamenii uita astfel sa comunice si sa relationeze, exista si adeptii unei teorii potrivit careia aceste activitati nu ne fac rau. Totul e sa nu stam in fata unui ecran mai mult de o ora pe zi.

Sunt desigur si cazuri in care jocurile le pot aduce bani multi gamerii profesionisti. Cele mai bune echipe din lume adauga in fiecare in luna, in cont, cateva zeci de mii de euro.

"Exista si un cor puternic de zece mii de oameni care joaca 6-7 ore pe zi in mod profesionist.", spune Silviu Stroie.

Dar ca orice lucru in exces si jocurile au capcane. China, Coreea de Sud si Japonia au clinici speciale pentru tratarea celor care nu mai stiu cand sa se opreasca. Iar cei mai multi sunt adolescenti, cu probleme de socializare.

"Si atunci te retragi intr-o realitate virtuala unde lucrurile sunt mult mai usor de controlat si unde ti se pare ca ai o identitate data de performantele pe care le obtii intr-un joc sau altul.", ne-a declarat Cristina Fulop, psiholog.

Dependenti sau nu, romanii au dat anul trecut 20 de milioane de euro pe jocuri. Cu 20 la suta mai mult ca in 2011.