De ce ne intereseaza atat de tare tehnologia 4G? Pentru ca promite sa transforme internetul asa cum s-a intamplat cu telefonia. Acum 20 de ani trebuia sa dai fuga la un telefon fix pentru o conversatie decenta. Zilele acestea poti sa mergi oriunde cata vreme ai un dispozitiv 4G daca vrei sa te joci, sa descarci un film sau pur si simplu sa lucrezi pe aceeasi viteza de internet ca acasa.

In teorie, 4G este de 10 ori mai rapid decat 3G-ul si cel putin la fel de puternic ca internetul rapid prin WiFi. Asta inseamna ca un fisier de 1GB se descarca in doua minute, orice clip video HD se deschide instant, iar jocurile merg ca pe cablu.

Orice tehnologie e doar teorie seaca atunci cand ai dispozitivele necesare cu care s-o accesezi. Hai sa vedem ce avem in Romania: modemul Vodafone, modemul Orange. Un teleofn mobil de la Samsung. Urmeaza si un Apple. Un modem care va lua semnal 4g si-l va transforma in wireless. Si cel putin 5 tablete. Una de la Huawei, Samsung si doua de la Apple

Important e... sa ai semnal. Zonele in care poti sa descarci repede de pe internet sunt deocamdata putine. Vodafone spune ca are semnal de mare viteza in centrul a 10 orase mari. In Bucuresti aproape deloc, dar Pipera si Corbeanca sunt acoperite bine.

"Se lucreaza pentru a avea o retea cat mai buna 4G la nivelul intregii tari" spune Mara Rosu de la Vodafone.

Orange ofera 4G in centrul si nordul Capitalei, Valea Prahovei, Poiana Brasov si zona Bran-Moeciu.

"Vom aduce mai multe feature serviciului si vom creste treptat si acoperirea" asigura Vanina Ungureanu de la Orange.

Al treilea operator, Cosmote, va oferi 4G clientilor din aprilie dar serviciul poate fi testat intr-un magazin din Bucuresti.

Abonamentele costa la noi jumatate fata de occident. Intre 15 si 30 de euro, in functie de limita de trafic. Toti operatorii promit ca pana la sfarsitul anului vor acoperi toata tara iar viteza va continua sa creasca.