Viata lui este o poveste demna film, iar romanul se declara si in ziua de azi foarte surprins de felul in care i s-a schimbat viata.

Povestea lui, publicata de Business Insider, incepe din Romania post-comunista din 1990, cand Cristian pleaca in Statele Unite ale Americii fara sa cunoasca limba engleza si cu doar 26 de dolari in buzunar. Ca sa traiasca, a dormit in moteluri ieftine si a muncit ca sofer pe limuzine.

Acum, lucreaza la a 4-a afacere a sa, "startup" - cum se numeste in SUA - dupa ce si-a vandut toate celelalte 3 business-uri. La ultima vanzare, in 2007, a obtinut suma de 500 de milioane de dolari pentru OutlookSoft.

Traiectoria vietii sale - din Romania comunista in capitalista America - este cu adevarat remarcabila. In Romania, el isi castiga traiul vanzand discuri de muzica. Asa a invatat cateva cuvinte in limba engleza, ascultand muzica unor trupe precum Pink Floyd. Dupa ce a reusit sa stranga bani, si-a cumparat un calculator Commodore 64, care a costat cat salariul pe un an. "Lumea imi spunea, bai, esti nebun?" - povesteste razand Cristian.

A invatat apoi, singur, sa faca programare pentru jocuri de calculator si a urmat cateva cursuri de formare profesionala inainte sa plece in SUA: a terminat facultatea de inginerie mecanica si stiinta calculatoarelor, insa aceasta diploma nu i-a fost recunoscuta in sistemul american.

Dupa ce a ajuns in SUA, s-a angajat ca sofer pe o limuzina. Asa l-a cunoscut pe Andrew Saxe, care il va ajuta ulterior sa-si construiasca noua cariera. In timpul unei calatorii cu masina, Andrew a aflat de pasiunea lui Cristian pentru calculatoare si i-a spus sa treaca pe la biroul lui. Saxe conducea la acea vreme o companie de consultanta in domeniul software. L-a angajat pe Gheorghe si impreuna au construit o noua companie, cea care, mai tarziu, a construit conceptul de "big data" - desi la acea vreme nu se folosea acest termen.

Acea firma au vandut-o catre Experian, iar in acest fel ... Cristian Gheorghe a ajuns CEO la Experian timp de mai multi ani. Apoi a fondat o alta companie, un alt "startup", TIAN, pe care au unit-o cu alta firma numita OutlookSoft.

O alta companie, SAP, s-a aratat interesata si a cumparat OutlookSoft, al carei domeniu de activitate era colectarea datelor cunoscute si sub termenul de "business analytics". Mai exact, aceste date cuprindeau raporturile, predictiile si trendurile economice ale companiilor.

In urma cu cativa ani a aparut o alta oportunitate pentru crearea unui "startup", Tidemark, care, de asemenea, se ocupa cu datele analitice financiare - insa adaptata la aceste timpuri moderne. Compania lucreaza pe tablete si isi tine datele in cloud. Mai mult decat atat, interfata este desenata pentru ceea ce Gheorghe spune ca e un fel de "revolutie", adica "o interfata asemanatoare cu Siri". Asta inseamna ca oamenii de afaceri pot folosi soft-ul fara ajutorul specialistilor IT, atunci cand au nevoie, de exemplu, de un raport. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa puna o intrebare softului Tidemark despre afacerea lor. "De ce nu se vinde produsul? Ce se intampla daca mai angajam 3 oameni la acest proiect?"

Dupa 18 luni de la lansare, aceasta companie are aproximativ 45 de clienti, care, in medie, conduc circa 180 de afaceri. De asemenea, Tidemark a adunat fonduri de 93 de milioane de dolari de la nume precum Andreessen Horowitz, Greylock Partners, Redpoint Ventures sau Silicon Valley Bank.

Share articol: