Ne-am obisnuit cu drumul pana la magazin, insa tot mai multi deschid acum o pagina de internet ca sa mearga la cumparaturi. Surpriza cea mai mare este asadar cresterea apetitului romanilor pentru cumparaturi de pe internet. Aceasta schimbare ii obliga sa se adapteze si pe gigantii din comertul romanesc de telecom.

Unul dintre cei mai mari isi muta o parte din operatiuni de pe bulevard, pe internet, iar altul se afla in administrare judiciara si incearca sa scape de un faliment iminent. Fie ca vorbim despre un telefon ieftin, ori despre ultima aparitie din tehnologie, pe romani pare sa-i uneasca dorinta de a-si schimba celularele cat mai des.

Diferentele apar cand vine vorba de locul unde-si fac cumparaturile. Peste 24 de milioane de mobile sunt pornite in aceasta clipa in tara, mai multe decat populatia Romaniei. Nu e de mirare deci ca magazinele de profil au vanzare. Liderii pietei stradale sunt grecii de la Germanos, care se lauda cu 200 de magazine. Au fost preluati acum cinci ani de operatorul Cosmote, le merge bine, dar vor mai mult, asa ca pregatesc o schimbare.

Cei de la Vodafone sau Orange ofera deja magazine virtuale complete care au ajuns sa le completeze si sa le concureze pe cele stradale. La noi, magazinele stradale de telefoane mobile au mers intotdeauna foarte bine. Insa lucrurile au inceput sa schimbe dramatic dupa 2008 incoace.

Numarul celor care isi cumpara noul celular de pe internet s-a dublat in fiecare an si acum ii obliga pe comercianti sa se adapteze din mers. Intrarea pe internet a magazinelor clasice se va dovedi insa dificila. Gigantii online, precum eMag, PC Garage, evoMag sau Oktal, controleaza deja vanzari de zeci de milioane de euro si nu vor renunta fara lupta la clientii vizati de noii competitori. Miza momentului este sezonul cumparaturilor de Craciun, care sta sa inceapa.

O sa incercam sa... distrugem doua telefoane mobile. Producatorii promit ca rezista si la socuri si la apa. Noi o sa le punem la incercare. Primul este un Samsung, iar al doilea un Huawei Discovery, care se pregateste de lansare. Sa incepem cu Samsung. Teoretic e rezistent la socuri prin cadere, dar se presupune ca suporta si sa fie calcat in picioare. Hai sa vedem ce aude un telefon transformat in puc..

Intre timp sa vedem cat de bine rezista la imbaiere celelalt. Hai sa il apelam si pe acesta. De sunat suna. Se aude... Hai sa mai facem un experiment. O sa vorbim la telefon prin cana de apa.

Sursa: Stirile PRO TV