Aparatele foto Leica, nu foarte cunoscute de oamenii de rând, care sunt obișnuiți mai degrabă cu nume gen Nikon, Canon, Sony sau Pentax, se regăsesc într-o categorie aparte. Denumite de inițiați Rolls Royce-urile camerelor foto, Leica oferă stil și performanță într-o formă clasică, ce nu a suferit modificări dramatice odată cu migrarea către digital. În tradiția manufacturierului german, recent a fost lansată o ediție specială a aparatului Leica M9, într-o serie limitată de doar 500 de exemplare având șasiul integral din titan. Prețul acestei bijuterii - 20.000 de lire sterline. 

 

Design-ul acestei ediții speciale este semnat de Walther de`Silva, care are o carieră de aproape 40 de ani în proiectarea automobilelor (ultimii patru ani fiind șeful departamentului de design din cadrul gigantului auto Volkswagen AG) și este creatorul unor caroserii celebre printre care amintim Audi R8, Alfa Romeo GTV, VW Scirocco, Audi Q7 și lista este mult, mult prea lungă pentru a fi cuprinsă aici. 

Dar să revenim la Leica. Părintele fotojurnalismului modern, Henri Cartier - Bresson era nedespărțit de aparatul său foto Leica, dotat cu un obiectiv de 50mm pe care l-a descris ca ”o extensie a ochiului său”. Pentru genialul fotograf, discreția conferită de acest aparat era de neprețuit pentru a suprinde momente intime în mulțime, creând opere fotografice care au supraviețuit peste decenii. 

Din acest punct de vedere, un potențial utilizator nu ar fi dezamăgit. Finisarea caracteristică de titan, obiectivul Summilux-M de 35mm F/1.4 realizat din același material și forma discretă a aparatului și-ar îndeplini funcția, numai să fie cineva dispus să scoată aparatul pe străzile din Cairo sau Iran. 

Același titan, folosit de obicei în industria aero-spațială, îi conferă o durabilitate pe măsura prețului, iar geamul din cristal de safir cu duritate 9 pe scara Mohs protejează display-ul generos și constituie o garanție că imaginea de pe ecran nu va fi mătuită de zgârieturi. 

Așadar, la prima vedere, Leica M9 Titanium posedă toate calitățile pentru a deveni un model de referință. Cu toate acestea, prețul prohibitiv, pare să îl încadreze în categoria acelor minuni ale tehnologiei, menite mai degrabă să fie expuse, decât folosite. Precum o mașină deosebit de scumpă care își face veacul într-o expoziție, deși tânjește după pista de circuit pentru care a fost creată, Leica M9 Titanium va ajunge cel mai probabil în spatele unui geam de sticlă sau în interiorul unei cutii de lemn scump unde va fi admirat cu religiozitatea menită mai degrabă moaștelor unui sfânt de mult plecat. 

În final vă propunem o comparație vizuală peste timp între Leica M9 Titanium al anului 2011 și aparatul care l-a făcut celebru pe Henri Cartier - Bresson. 

Share articol: