Tinerii din China s-au pregatit intens pentru examenele nationale, nu insa cu cartea in mana, ci cu aparatura desprinsa, parca, din filmele cu James Bond.

Chiar inainte de admiterea la facultate - Gaokao, presa chineza a scos la iveala instrumentele folosite de elevi la testarea nationala pentru calificarea profesionala si tehnica, scrie Business Insider, citat de StirilePROTV.

Aproximativ 40 de elevi, toti originari din Shanghai, au fost prinsi cu dispozitive create special pentru copiat, care aratau ca niste obiecte banale, admise intr-o proba de examen: camere in miniatura ascunse in pixuri, ochelari sau chiar tricouri, casti wireless, un adevarat sistem de transmitere a informatiilor catre un telefon mobil, ascunse intr-un maiou, o radiera care in realitate functiona ca receiver.

"In toate tarile se copiaza, dar in China se intampla in mod flagrant", a declarat Yong Zhao, membru in consiliul de administratie al Universitatii din Oregon, Facultatea de Stiinte ale Educatiei, potrivit Business Insider. "Nu este nici prima data cand se intampla, dar nici ultima", a adaugat el.

"In China se dau examene de mai mult de 1000 de ani. Testele-standard sunt singurele care asigura avansarea sociala si daca participantii le trec, atunci viata lor se schimba", explica Zhao.

Anul acesta, 9.4 milioane de elevi din China s-au inscris la examene, iar politia a monitorizat indeaproape testarea, intrucat tinerii cred ca este dreptul lor sa copieze: "Vrem dreptate. Nu este drept sa NU ne lasati sa copiem", scandau ei vara trecuta, in cadrul unui protest fata de actiunile in forta ale politiei.

Share articol: