Experimentati in domeniul aplicatiilor web si mobile, cei trei tineri au venit cu ideea pentru Pocketo in cadrul Startup Weekend Bucuresti 2013.

Trei tineri romani si-au propus sa le ofere pasionatilor de tehnologie toate uneltele necesare pentru a-si crea propriile dispozitive purtabile. Toate acestea prin Pocketo, o platforma hardware care ajuta utilizatorii sa dezvolte proiecte din categoria Internet of Things, cu sau fara componente fizice.

Dragos Musetescu, 30 de ani, este matematician ca educatie, dezvoltator mobile ca profesie si antreprenor ca vocatie - a fondat acum 3 ani primul sau startup impreuna cu un partener din Statele Unite, SimplioLabs, o companie orientata pe dezvoltarea web si mobile. 

Roxana Babatie, 28 de ani, absolventa de Automatica si Informatica Aplicata la Brasov, este partenera lui Dragos inca de pe vremea SimplioLabs. 

Li s-a alaturat Roxana Cristea, 28 de ani, o absolventa de matematica care a lucrat pentru IBM si a cochetat o vreme cu un job de profesor. Impreuna cu profesorul indrumator din anii studentiei a scris cartea "Playing with GUIs in MATLAB: Practical Guide of How To Build Graphical User Interfaces". Pasionata de dezvoltarea mobile, Roxana a contribuit la realizarea a peste 100 de aplicatii mobile in ultimii 3 ani, perioada in care a facut parte din echipa Appscend.

“Am participat la mai multe evenimente Startup Weekend dar cu idei software. Am vrut sa incercam ceva nou, hardware. In timp ce ne gandeam la un produs hardware ne-am dat seama ce ne-ar lipsi sa putem face un prototip rapid, in 54 de ore. Astfel am ajuns sa construim o platforma de dezvoltare care ajuta utilizatorii sa isi dezvolte produsele mult mai repede”, povestesc cei trei antreprenori.

In esenta, Pocketo este cea mai mica platforma de dezvoltare cu ajutorul careia poti construi dispozitive purtabile in cateva minute. “Nu poti lua cu tine un prototip facut cu Arduino, de exemplu, este mult prea mare si nu este optimizat pentru un consum redus de energie. Pocketo vine cu o solutie completa: o platforma de dezvoltare si cloud care te ajuta sa faci asta. Oferim un editor in browser si o solutie pentru a face actualizarile online pe toate dispozitivele Pocketo”, povesteste Dragos.

Potrivit acestuia, Pocketo se adreseaza celor care isi doresc sa isi asambleze propriile dispozitive si dezvoltatorilor de software si hardware cu sau fara un background tehnic puternic. In acelasi timp, si agentiile media fac parte din publicul tinta al Pocketo, acestea putand folosi produsul pentru a crea campanii inovative.

Pe piata mai sunt cateva proiecte similare, cum este exemplul Adafruit, care a lansat o platforma numita Flora, sau MetaWear si Arduino, insa ceea ce diferentiaza Pocketo de acestia este faptul ca aceasta este prima platforma care integreaza un dispozitiv hardware cu o solutie cloud dedicata, fiind probabil cea mai mica platforma de dezvoltare existenta si cu o solutie de distributie a codului catre unul sau mai multe dispozitive, oriunde ar fi acestea.

“Suntem la inceputul acestui curent, este o piata noua, in miscare, intr-o continua crestere. Studiile arata ca in anul 2020 vom avea o piata de 4,5 milioane dezvoltatori Internet of Things si un numar de 50 miliarde de dispozitive interconectate”, mai spune Dragos.

Momentan, proiectul este finantat din resurse proprii, la care se adauga o mica investitie din partea unui investitor de tip angel, insa fondatorii sai isi propun sa obtina o runda de finantare mai consistenta si sa participe intr-un program de accelerare din Europa sau din Statele Unite.

Totodata, cei trei isi propun sa dezvolte Pocketo pana cand acesta va ajunge la ultima iteratie: momentul in care poate fi produs in masa, iar monetizarea va fi realizata prin punerea in vanzare a dispozitivului hardware si oferirea solutiei de cloud in mod gratuit, utilizand modelul freemium.

Pocketo a facut parte din primul lot de echipe al How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante 14 startup-uri din Europa Centrala si de Est. Participarea in program a avut un impact major asupra dezvoltarii Pocketo, dupa cum spun fondatorii acestuia, pentru ca le-a permis sa aiba acces la informatiile de care aveau nevoie si au primit feedback care i-a ajutat sa se dezvolte in directia potrivita.

“Daca vrei sa pornesti un startup, te asteapta un drum lung plin de suisuri si coborasuri. Trebuie sa fii pregatit pentru "serpentine" si bootstrap pentru o perioada lunga. Este un drum pe care nu poti porni de unul singur, ai nevoie de o echipa care sa te ajute”, incheie tinerii antreprenori.

In aceasta toamna startup-urile in tehnologie din regiune au o noua oportunitate la dispozitie: participarea la How to Web Startup Spotlight, competitie si program de mentorat adresat celor mai performante 32 de echipe, cu premii in valoare totala de 20.000 USD. Antreprenorii care dezvolta produse inovative in domeniul tehnologiei pot aplica pentru participarea in program completand formularul de inscriere disponibil online la http://startupspotlight.co

Share articol: