Aceasta este tehnologia 5D, adică a 5a dimensiune, noua modalitate de-a stoca informații într-un spațiu extrem de mic.

Cu cât dispozitivele pe care stocăm informația sunt mai mici și mai robuste, cu atât vor fi capabile să reziste o perioadă foarte mare de timp, depășind cu mult ciclul uman de viață.

Până la urmă, nu asta este ceea ce ne dorim? Ca lucrurile pe care le facem, le spunem, le creăm și le simțim să persiste mult, dincolo de noi?

Dacă totul ar rămâne așa cum este acum, cu hard drive-urile pline de erori, CD-urile incomode, toate informațiile pe care le avem azi s-ar degrada curând.

Dar dacă ne-am gândi la o nouă modalitate de-a conceptualiza informația? Dacă informația ar putea fi înregistrată nu doar în spații tridimensionale, ci ar putea fi citită în funcție de criterii care astăzi ni se par incredibile? De exemplu, dacă niște lasere ar putea citi informația pe baza interacțiunii luminii cu o suprafață de sticlă?

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au avut ideea de-a concepe „suporturile viitorului” pentru stocarea informațiilor digitale.

În 2013, ei au creat o bucată de sticlă transparentă care stochează informația atât de compact încât reține de 3000 de ori mai multe date decât un CD obișnuit, informează jurnaliștii de la Futurism.

Mai mult, potrivit oamenilor de știință, durata sa de viață ar fi una de aproximativ 13 miliarde de ani, adică de trei ori mai mult decât vârsta actuală a planetei Pământ, și ar putea face față unor temperaturi de până la 100 de grade Celsius.

Ca o comparație, un disc de sticlă de dimensiunile unui Blue Ray care acum poate stoca 128 de MB, ar înmagazina 360 de TB de date. În tehnologiile actuale, pentru un asemenea spațiu de stocare ar fi nevoie de un hard extern de circa 150 de centimetri.

Structura pe care sunt construite „CD-urile viitorului” este una pe trei niveluri – X, Y și Z, toate decodate prin metoda denumită „nanoreading”.

Punctele de pe suprafața celor trei straturi sunt plasate atât de precis, fiecare într-o poziție specifică, în așa fel încât corelarea lor pe un traseu predefinit determină apariția unei anumite informații.

Ele vor putea fi citite de un dispozitiv special care se află acum în testare și este foarte aproape de etapa de producție. Specialiștii au început deja să stocheze pe aceste discuri primele informații și au copiat Biblia, „Optica” lui Newton și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Dezavantajul, cel puțin pentru moment, este acela că tehnologia nu a ajuns încă suficient de ieftină încât să poată fi comercializată în masă, mai ales că întotdeauna este dificil să-i faci pe oameni să fie parte a revoluțiilor digitale.

Pe măsură ce devine mai ieftină și mai ușor de utilizat, totuși, această metodă ar putea fi un succes real în întreaga lume.
 

Share articol: