Un studiu recent scoate în evidență un pericol până acum ignorat de mulți șoferi.

Potrivit unui studiu realizat de companiile TRL și iAM RoadSmart, folosirea ecranului tactil al computerului de bord în timpul condusului este mai periculoasă chiar decât consumul de alcool la volan.

Utilizarea acestui ecran sau a comenzilor vocale distrage atenția șoferului și îi încetinește foarte mult viteza de reacție.

Studiul a demonstrat că șoferii care sunt astfel distrași au timpi de reacție mai slabi chiar și decât cei care urcă la volan după ce au consumat alcool sau marijuana.

În cadrul studiului, a fost testată viteza de reacție a unor șoferi care au folosit ecrane tactile, inclusiv unele conectate la aplicațiile de smartphone, precum Android Auto și Apple CarPlay.

Experimentele făcute în cadrul studiului au arătat că șoferii care foloseau ecranele tactile reacționau la stimuli externi cu 53-57% mai încet decât cei care nu le utilizau. De asemenea, șoferii care foloseau comenzi vocale aveau o viteză de reacție cu 33% mai lentă decât în mod normal.

Pentru experiment, au fost testați 46 de șoferi cu vârsta între 20 și 77 de ani, însă testul nu a fost făcut în trafic, ci la un simulator auto, pentru a nu pune în pericol participanții la trafic.

În timpul simulării, șoferi au fost puși să folosească ecranul tactil în mai multe moduri: pentru a pune melodii prin Spotify, pentru a răspunde la mesaje sau pentru a folosi harta.

Concluzia studiului arată că pericolul folosirii ecranului tactil la volan este chiar mai mare ca în cazul utilizării unui telefon fără sistem hands-free, scrie Daily Mail.

Share articol: