Orice baterie are o durata de viata, stim asta cu totii, dar multi habar nu au ca tocmai ei sunt cei care isi “omoara cu zile” bateriile. Explicatia e simpla, dar nimeni nu se streseaza sa citeasca vreodata instructiunile de pe spatele ei. 

Temperatura, bat-o vina!

Da, temperatura e poate cel mai mare dusman al bateriei de laptop. Cu cat sunt mai multe grade, cu atat impactul e mai mare. Ideal, bateria ar trebui mentinuta la temperatura camerei. Insa multi dintre noi obisnuim sa tinem laptop-ul pe genunchi, sau chiar in pat, acoperindu-i fantele de evacuare a aerului cald. Ne dam seama abia dupa ce incepe sa se incinga. Cu timpul insa, bateria va tine din ce in ce mai putin. Rezolvarea e simpla: folositi un stand de laptopt, cel mai bine cu ventilator incorporat. Va poate scuti de o gramada de probleme.

Il tin la incarcat, dar cat?

Cat e nevoie, bineinteles. Greseala e alta. Sa folosesti tot timpul laptopul si cu baterie si conectat la priza. Un grad de incarcare de 100% va dauna in timp bateriei. Ideal, o baterie Li-Ion ar trebui sa stea cam intre 40-60%, dar daca nu e mereu posibil, incercati sa o descarcati pana la aceasta valoare macar o data pe saptamana, asa cum recomanda cei de la Lifehacker. Unele laptopuri au optiunea de a nu mai incarca bateria peste 70%. Daca firmware-ul laptopului vostru permite asta, atunci puteti activa optiunea respectiva, pentru a proteja bateria.

Iar daca il folositi cu bateria scoasa, atunci cel mai bine e sa o depozitati intr-un loc uscat, racoros si ferit de razele soarelui. Iar bateria ar trebui sa fie incarcata la aproximativ 40%. Aceasta e valoarea optima pentru cea mai lunga durata de viata. In niciun caz insa, nu folositi un alt alimentator decat cel care respecta valorile indicate de producatorul laptop-ului.

Si setarile?

Si setarile sistemului de operare pot ajuta. Pe langa cateva trucuri care te ajuta sa-ti tina mai mult bateria fix atunci cand ai mai mare nevoie, optiunile pentru alimentare reprezinta un punct bun de plecare. Mergeti la Control Panel – hardware and Sound – Power Options si setati planul care vi se pare cel mai potrivit. Power Saver, daca aveti nevoie ca bateria sa se descarce mai putin, sau Balanced (care este si modul recomandat de Windows), pentru o folosire echilibrata. In ceea ce priveste setarile avansate, va puteti juca cat de mult doriti.