Pastrand media, o persoana va petrece peste 5 ani din viata cu ochii in telefon daca are primul smartphone la varsta de 10 ani va trai peste 70 de ani.

Timpul petrecut zilnic pe smartphone ar fi de 119 minute, adica 28 de zile pe an, conform calculelor facute de site-ul de informatii Elite Daily pe baza altor studii publicate si a unui sondaj propriu.

A sta cu smartphone-ul in mana de dimineata, imediat dupa trezire, pana seara, chiar inainte de culcare, a devenit un obicei pentru multi. Pe retelele de socializare, cu selfie-uri si jocuri, utilizatorii petrec ore intregi pe telefon. Elite Daily a aratat ca patru detinatori de smartphone-uri din cinci isi utilizeaza aparatul in primul sfert de ora dupa trezire. Pentru 80% dintre ei este chiar primul lucru din zi pe care il fac. Multi iau chiar si la toaleta telefonul pentru a verifica retelele de socializare si a trimite mesaje.

La restaurant, in tren, autobuz, la coada intr-un magazin, telefonul mobil este un aliat pentru petrecerea timpului sau pentru alungarea singuratatii (60 de minute pe parcursul zilei). si inainte de culcare exista oameni care se mai contecteaza o data la lume cu smartphone-ul pentru a vorbi cu prietenii sau a verifica retelele de socializare, acest lucru nefiindu-le strain nici chiar copiilor sub 12 ani (15 minute).

Site-ul mentionat a mai calculat si timpul necesar pentru un selfie perfect: de noua ori pe saptamana cate sapte minute. Tinerii isi fac de obicei noua selfie-uri intr-o saptamana.

Pierderea timpului pe smartphone este fara indoiala o problema. Un lucru de care utilizatorii nu isi dau seama este ca timpul petrecut indeosebi pe retelele de socializare ofera o sumedenie de date despre ceea ce fac pe parcursul zilei, chiar atunci cand nu posteaza nimic. Un ziarist de la cotidianul Liberation si-a observat cateva zile prietenii pe serviciul Messenger al Facebook si le-a cunoscut astfel obiceiurile: stia la ce ora se culca unul, cand se trezeste altul, momentele cand erau in pauza si ora la care plecau de la serviciu. Ziaristul stia cine este acasa si cine la locul de munca datorita orelor la care se conectau cei vizati. El a constatat astfel ca unul din prietenii lui suferea de insomnie, acesta fiind mirat de faptul ca se putea cunoaste calitatea somnului sau numai aruncand o privire la mesageria de pe reteaua de socializare.

Sursa: Agerpres

Share articol: