De la busole sau teste pentru GPS si pana la navigatoare, cu aplicatiile acestea sigur nu te vei mai rataci

Ti s-a intamplat vreodata sa vrei sa stii care e localizarea ta, sau unde e nordul, de exemplu? Sau poate ai ramas inzapezit pe drumurile Romaniei si vrei sa stii unde te afli cu exactitate? Aceasta e lista celor mai utile aplicatii pentru iOS si Android

Smart Compass (Android)

Smart Compass are o functie interesanta, care iti permite sa folosesti busola suprapusa peste imaginea camerei. Poti afla localizarea exacta a unui obiectiv turistic, de exemplu, sau poti detecta metale, daca vrei. Pentru aventurieri, aplicatia poate fi folosita atat in modul portret cat si in landscape, iar acul va arata intotdeauna nordul real sau geografic, in functie de optiunea aleasa. Versiunea Pro costa 3,24 lei. Aceasta deblocheaza accesul la vizualizarea nordului geografic, la senzorul magnetic si la diversele tipuri de coordonate geografice sau militare. Daca vrei, iti poti trimite pozitia actuala prin SMS sau e-mail, iti poti localiza masina sau iti poti afla viteza reala, cu ajutorul GPS-ului.

Commander Compass Lite (iOS)

Veriunea gratuita a aplicatiei pentru iPhone Commander Compass e un must-have pentru orice pasionat de drumetii. Commander Compass Lite e o busola practica si un navigator GPS cu cateva functii destepte: girocompas, harti, tracker GPS, altimetru, vitezometru, calibrare dupa soare, Luna sau stele, si convertor de coordonate. Versiunea platita costa 0,89 euro si deblocheaza accesul la cateva functii suplimentare.

Compass Pro (Android)

Desi e gratuit in Google Play, Compass Pro e totodata si una din cele mai puternice aplicatii de navigatie. E o busola facuta parca pentru profesionisti. Poti roti cadranul si te poti folosi de azimut, dar iti poate afisa si pozitia exacta pe glob. Ca sa te orientezi corect, trebuie doar sa pui mai intai telefonul pe o suprafata plana si sa orientezi marginea cadranului catre directia dorita. Apoi trebuie sa incerci sa pastrezi gradele afisate pe ecran. Daca se schimba, inseamna ca mergi in directia gresita. Singurul dezavantaj al Compass Pro e curba abrupta de invatare. Daca stii insa cum se foloseste o busola pentru orientare, e aplicatia perfecta.

Compass 54 Pro (iOS)

Costa 0,99 dolari in AppStore, dar combina functia de busola cu harta, date de navigatie si date despre vreme. Compass 54 Pro e una din aplicatiile de top in AppStore si iti poate arata pozitia exacta, directia in care mergi, altitudinea, traseul si viteza. Desi functiile respective pot fi oferite si de alte aplicatii, datele despre vreme fac diferenta si te vor ajuta sa nu fii prins niciodata pe picior gresit.

GPS Test (Android)

GPS Test de la Chartcross e una din cele mai iubite aplicatii gratuite pentru Android. Pe langa functiile de test pentru modulul GPS, aplicatia iti permite sa vezi coordonatele exacte, acuratetea acestora, altitudinea si viteza de deplasare. Iti arata la cati sateliti ai telefonul conectat, calitatea receptiei semnaului GPS. Avantajul e ca iti poate arata coordonatele in cele mai cunoscute sisteme de referinta. Versiunea platita, GPS Test Plus, costa 11 lei si ofera acces la functii suplimentare ca navigatia, sau head up display pentru masina.

Spyglass (iOS)

Spyglass e venita direct din filmele cu agenti secreti. Nu doar ca iti spune pozitia unde te afli, directia buna de mers si gradele, dar foloseste realitatea augmentata pentru a-ti arata pe unde sa o iei. Girocompasul folosit de Spyglass e aproape la fel de exact precum cele folosite in aviatie sau marina. Aplicatia mai are insa si alte functii si foloseste aproape toti senzorii de pe iPhone. Singurul dezavantaj e pretul de 3,99 dolari.

Find my friends (iOS)

Aplicatia e disponibila in AppStore si iti permite sa iti localizezi prietenii sau membrii familiei. Singura conditie e ca si ei sa aiba aplicatia instalata. E simplu sa iti adaugi prietenii in lista: alege-i din contacte sau trimite-le o invitatie. Odata ce isi instaleaza aplicatia si iti permit localizarea, poti vedea unde sunt. La fel de bine iti poti si tu dezvalui locatia, permanent sau temporar, in cazul unui eveniment, de exemplu.

Google Maps

Am lasat Google Maps la urma pentru ca e de departe cea mai versatila aplicatie, atat pentru Android cat si pentru iOS. De la versiunea 7, Google Maps a primit o gramada de funcii noi, precum si o noua interfata. E aproape inutil sa mai amintim cate poti face cu Google Maps, chiar si in lipsa unei conexiuni la internet. Asta, in ciuda faptului ca optiunea hartilor offline a fost ascunsa bine de Google. Ultima versiune a aplicatiei Maps acopera 200 de tari, ofera ghidare prin voce pentru navigatie, atat pentru soferi cat si pentru pietoni sau biciclisti, dar si rute de tranzit pentru peste 800 de orase si informatii detaliate referitoare la trafic, incidente sau obiective importante.

Share articol: