Cercetătorii de la Universitatea Princeton și cei de la Universitatea din Washington au dezvoltat un senzor de imagine de dimensiunea unei granule de sare. 

Acesta este construit pe o așa-numită „metasuprafață” și poate funcționa exact ca un senzor de cameră. Acesta este construit pe o tehnologie care conține circa 1,6 milioane de „antene optice” care captează lumina, iar apoi, datorită algoritmilor AI, este realizată o imagine realistă de înaltă calitate.

Camerele tradiționale utilizează obiective complexe din plastic și sticlă ce fac lumina să pătrundă printr-un senzor care trimite semnalele electronic. Noua soluție se bazează pe o metasuprafață care, pe scurt, este ca un film extrem de subțire cu elemente miniaturale individuale, dezvoltate pentru a refracta lumina în direcția dorită.

În ceea ce privește această metasuprafață, inovația constă în stabilirea design-ului potrivit pentru fiecare element și în dezvoltarea algoritmului de procesare a semnalului care poate determina imaginea în sine. Astfel, mai departe, camera poate capta imagini într-un spectru complet de culoare, comparativ cu un laser, de exemplu, ce oferă imagini distorsionate cu un unghi de vizualizare limitat.

Principala aplicație pentru acest nou tip de cameră este mai ales în domeniul medical - roboți care vor putea realiza endoscopii minim invazive pentru a diagnostica și trata boli. Aceasta va putea fi produsă la scară largă la costuri nu foarte mari, care ar putea fi chiar mai reduse decât cele ale camerelor convenționale.

Este pentru prima dată când cercetătorii au folosit un design în care tehnologia optică se află la suprafață, iar în fundal procesul este determina de procesare neurală. Experții cred că această realizare va deschide calea pentru „un mod cu totul nou de a concepe dispozitive în viitor”. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: