Ieromonahul-blogger a lasat fizica pentru religie. Acum scrie pe blogul sau despre tehnologie. „Daca Sf. Petru ar fi trait in zilele noastre, si-ar fi publicat si el epistolele pe internet!”, spune acesta

La 34 de ani, parintele Firmilian Gherasim se poate mandri cu trecutul sau laic. A urmat Facultatea de Fizica si a lucrat in cercetare, dar a ales calea credintei. Asa ca s-a inscris si la Facultatea de Teologie, iar apoi a intrat in manastire. A primit dreptul de a sluji si a ajuns ieromonah. Dar asta nu l-a impiedicat sa isi urmeze si prima pasiune. Cele doua specializari ii permit acum sa aiba o noua viziune, una care imbina stiinta si religia. 

Daca te uiti pe blogul parintelui, gasesti una dupa alta postari precum Teoria relativitatii si Biblia, Teleportarea, Sfanta Tatiana Diaconita, Farfurii zburatoare, Sfantul Grigore de Nyssa, Linux sau Sfanta Selfie. Tehnologia si stiinta sunt explicate... original, prin intermediul Bibliei.

Majoritatea oamenilor de stiinta pe care i-am cunoscut eu cred in Dumnezeu. Nu au toti aceeasi religie, dar cu siguranta nu sunt atei”, spune parintele Firmilian. „La facultatea de fizica am avut profesori care ne-au vorbit despre rolul Bisericii in dezvoltarea stiintei. Din multe puncte de vedere acestea se completeaza reciproc, fara sa se excluda. Inchizitia a fost o problema a catolicismului medieval, dar nu putem exinte acest conflict la alte culte. De aceea consider ca prin faptul ca am devenit calugar nu am incetat sa fiu fizician”, adauga ieromonahul.

Am devenit calugar, dar nu am incetat sa fiu fizician

Ca si e-mailul, parintele considera ca blogul e doar un mijloc de comunicare. „Sunt convins ca daca Sf. Apostol Petru ar fi trait in zilele noastre, si-ar fi publicat epistolele sobornicesti pe internet. Le-a trimis pe hartie pentru ca astea erau posibilitatile de atunci, dar putem spune ca a folosit mijloacele de comunicare din epoca respectiva”, spune parintele, fara sa i se para neobisnuita titulatura de ieromonah-blogger.

Calugarul e veteran in domeniul calculatoarelor. Lucreaza pe ele inca din 1986. In 2014, foloseste toate uneltele unui blogger care se respecta: smartphone cu Android, laptop, tableta si aparat foto digital. Blogul si-l promoveaza simplu, spunandu-le oamenilor despre el, sau cu ajutorul Google+. Pe credinciosii sai ii incurajeaza sa nu se fereasca de noile tehnologii.

Pe blogul sau scrie aproape zilnic. Trateaza subiecte la moda din tehnologie si stiinta, dar are si postari "legate de implicatiile tehnologiei in viata credinciosilor". Nu crede ca, vreodata, tehnologia ar putea inlocui mersul la biserica. Spune insa ca aplicatiile religioase din Google Play sunt binevenite.

"Tehnologia nu poate inlocui slujbele bisericesti dar sunt si situatii în care este utila. De exemplu, e mai simplu sa instalezi aplicatia Calendar Ortodox pe smartphone decat sa cari tot timpul un calendar dupa tine. Dintre aplicatiile cu caracter religios folosesc Calendar Crestin Ortodox si Biblia Ortodoxa, Rugaciuni din Google Play", spune ieromonahul.

Are instalate si aplicatii laice pe telefon, iar in privinta sistemului de operare de pe laptop, e linuxist convins. "Folosesc Opera Mini, Kingsoft Office, Adobe Reader sau Bitdefender Antivirus Free. De cativa ani folosesc sistemul de operare Linux Mint si programe specifice: Libre Office, browserele Chrome sau Firefox, Gimp pentru prelucrare de imagini, VLC media player si altele."

Si Sf. Petru si-ar fi publicat epistolele pe internet, daca ar fi trait in zilele noastre

Ieromonahul nu e strain nici de retelele de socializare. A renuntat repede la Facebook, nu i-a placut atmosfera de acolo, dar are cont pe Google+, retea sociala pe care o considera mai decenta. Aici am gasit si unele dintre postarile sale legate de tehnologie, in care concepte precum mecanica cuantica sau constanta vitezei luminii sunt argumentate religios intr-un mod inedit:

Daca nu ar exista nedeterminarea quantica, atunci gandurile noastre ar fi total predestinate si in consecinta si faptele noastre ar fi predestinate. Dar in conditiile in care miscarea acestor particule din creier este condusa de legile mecanicii quantice, putem spune ca gandurile noastre nu sunt predestinate si avem libertate de constiinta”, e una din concluziile de pe blogul sau.

Pentru ieromonahul Firmlian, nici termenii SF precum teleportarea, nu reprezinta un subiect tabu. Apeleaza din nou la Biblie pentru a da exemple de cazuri de teleportare:

Iar cand au iesit din apa, Duhul Domnului a rapit pe Filip, si famenul nu l-a mai vazut. Si el s-a dus in calea sa, bucurandu-se. Iar Filip s-a aflat in Azot si, mergand, binevestea prin toate cetatile, pana ce a sosit in Cezareea.” (F. Ap. 8; 39-40)

Si mai interesanta e teoria parintelui Firmilian despre extraterestri. Nu le neaga existenta, atata vreme cat nici astronomul Vaticanului nu a facut-o, dar, ca orice om de stiinta care se respecta, asteapta dovezi clare.

Biblia nu spune nici ca exista extraterestri, nici ca nu exista, deci din punct de vedere religios sunt posibile ambele variante.  Din punct de vedere fizic, deocamdata nu a fost gasita nici o civilizatie extraterestra, deci sunt doar ipoteze nedemonstrate.  Ramane sa vedem ce rezultate vor aduce cercetarile viitoare in domeniu”, spune ieromonahul.

Nu se fereste sa aiba si o ipoteza surprinzatoare cu privire la OZN-uri:

„80% din obiectele zburatoare pe care unii le-au considerat OZN-uri au fost ulterior identificate ca avioane sau elicoptere normale, dar care au fost vazute in conditii de vizibilitate redusa. Mai raman o serie de obiecte care au fost vazute clar si au o forma asemanatoare cu o farfurie care zboara. Ce sunt acestea? Aerodine lenticulare, aparate de zbor militare care au acea forma de farfurie zburatoare si sunt propulsate prin efect Coanda”, scrie ieromonahul pe blogul sau.

Ce sunt unele OZN-uri? Aerodine lenticulare, aparate militare propulsate prin efect Coanda

E cazul sa revenim cu picioarele pe pamant. L-am intrebat, asadar, daca ar folosi gadgeturile in biserica, pentru serviciul religios. „Da. Liturghia o fac deocamdata dupa carti tiparite, dar in alte ocazii am citit rugaciuni de pe tableta si cred ca nu e nimic rau in asta. Inainte de a ajunge pe hartie si cartile tiparite sunt editate pe calculator. In schimb nu incurajez activitati care ar putea deranja desfasurarea slujbei”, marturiseste ieromonahul.

Desi se roaga si pentru followerii sai de pe internet, parintele Firmilian n-ar fi de acord cu spovedania online: „Nu e o simpla discutie. Aceasta dezlegare presupune prezenta fizica a persoanei respective. Nu se poate face prin internet”.

Tehnologia e un cutit cu doua taisuri

Ieromonahul nu pierde niciodata contactul cu cititorii sai virtuali. Navigheaza cate o ora sau doua in fiecare zi si spune ca nu tehnologia e rea, ci modul in care oamenii aleg sa o foloseasca: „Un cutit poate fi folosit si pentru a prepara mancare si pentru a omori oameni. Acelasi lucru se poate spune si despre tehnologiile moderne. As spune ca accesul la informatie este un aspect pozitiv, care ne poate ajuta sa devenim mai buni, dar exista si oameni care folosesc tehnologia pentru lucruri rele si trebuie sa ne protejam de ei”.

Daca cel mai mare pericol al tehnologiei il reprezinta pentru el armele de distrugere in masa, in schimb, pe internet, ieromonahul se fereste in primul rand de escroci. Cand comanda ceva de pe net, se fereste sa plateasca cu cardul: „Eu cand fac cumparaturi online comand produsele pe internet dar le platesc cash la livrare. E mai sigur asa. Apoi, oamenii mai trebuie sa se fereasca de dezinformari, de virusi si de alte lucruri rele de pe net”, e sfatul parintelui Firmilian Gherasim.

Sursa foto: arhiva personala Firmilian Gherasim

Share articol: