Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv cu bătaie directă către marii giganți IT Facebook, Twitter sau Google, în condițiile în care companiile intră sub incidența unei legi care le oferă imunitate în raport cu ceea ce postează utilizatorii înscriși pe platformă. „Ne-am săturat”, ar fi spus Trump în Biroul Oval, înainte de semnarea documentului.

Noua reglementare ar deschide ușa Comisiei Federale de Comunicații (FCC), dar și Departamentului de Comerț pentru a reinterpreta legea și, prin extensie, ar putea duce la implementarea unor metode prin care utilizatorii să raporteze situațiile în care se simt discriminați în mediul online.

„Este un lucru foarte important. Ei acționează sub protecția unui scut, nu pot fi lăsați să facă tot ce vor”, a mai spus Trump.

Potrivit ordinului, Administrația Națională pentru Informații și Telecomunicații are la dispoziție 60 de zile pentru a solicita intervenția FCC. După asta, administrația Trump va cere ca FCC să reinterpreteze o parte din prevederile Capitolului 230 și să decidă ce înseamnă ca o platformă social media să nu acționeze „cu bună credință”.

Totul a pornit după ce Twitter l-a confruntat cu privire la două dintre tweet-urile sale, pentru prima dată de când este președinte. Postările conțineau afirmații false sau înșelătoare referitoare la votul electronic și la frauda electorală, iar Twitter le-a marcat aplicând un link ce, odată accesat, îi trimitea pe utilizatori pe o pagină unde puteau citi mai multe detalii oficiale despre subiectele respective.

În replică, Mark Zuckerberg a transmis că „nicio companie privată nu trebuie să se poziționeze ca deținătorul adevărului” și că platformele social media, mai ales Facebook și Twitter „nu sunt în postura de a face acest lucru”. 

________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: