Microsoft cumpără firma Nuance, ce se ocupă tehnologii de verbalizare prin intermediul AI și recunoaștere vocală, pentru 19,7 miliarde de dolari, consolidând abilitățile gigantului tehnologic în domeniul recunoașterii vocale și oferindu-i o pârghie suplimentară pe piața asistenței medicale, unde Nuance vinde multe produse. Microsoft vrea să plătească 56 de dolari pe acțiune pentru Nuance, o sumă cu 23% mai mare față de prețul de închidere al companiei de vinerea trecută. Acordul de cumpărare include datoria netă a Nuance.

Nuance este faimoasă pentru software-ul Dragon, care folosește învățarea profundă (deep learning) pentru transcrierea vorbirii, adaptându-se la vocea utilizatorului. Nuance a patentat această tehnologie pentru multe servicii și aplicații, inclusiv celebrul asisten digital Apple, Siri. (Deși nu este clar în ce măsură Siri se bazează în prezent pe Dragon pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor.) Dragon este lider în industrie în ceea ce privește precizia transcrierii.

Achiziția Nuance de 19,7 miliarde de dolari este cea de-a doua ca importanță după achiziționarea LinkedIn în 2016 pentru 26 de miliarde de dolari. Acesta vine într-un moment în care tehnologia vorbirii se îmbunătățește rapid, grație boom-ului de învățare profundă în AI și există mai multe oportunități de utilizare a acestuia.

Transcrierea digitală a devenit mai fiabilă într-o serie de scenarii, de la consultații medicale la ședințe de consiliu și prelegeri universitare. Creșterea frecvenței lucrului de la distanță a creat, de asemenea, noi oportunități. Cu atâtea întâlniri care au loc prin video, este mai ușor să oferi clienților transcrieri prin intermediul unui software integrat direct în aceste programe. Zoom, de exemplu, oferă transcriere automată prin integrare cu servicii terțe, precum Otter.

Microsoft ar putea include tehnologia în Microsoft Teams.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: