Cand Dacia Logan a invadat acum cativa ani marile piete europene, doua mari opinii generale s-au format. Englezii au numit-o o masina ieftina, sub piata din punct de vedere calitativ, in timp ce nemtii au cumparat-o fara sa se gandeasca daca e sau nu de nasul lor. Ei faceau o economie prin aceasta masina, intr-o perioada in care criza a facut ca o masina de 5500 de euro sa fie la fel de eficienta precum una de 18500 de euro.

O discutile similara exista si in cazul tabletelor ieftine. E-Boda Revo R80, tableta cu care am apucat sa ma jos in ultimele doua saptamani este, in linii mari, modesta. Poate si pentru ca de peste un an folosesc un Nexus 7 si am avut ocazia sa ma joc foarte des si cu iPad-ul, atat cel mare, cat si varianta mini.

Cand intri intr-un magazin cu ideea de a cumpara o tableta, ai de ales intre doua intrebari: ce vreau vs. ce am nevoie. Raspunzi la intrebarea aleasa, apoi te uiti in portofel si vezi unde te incadrezi. Daca nu te incadrezi, te intorci la cele doua intrebari si mai alegi odata. Exact ca la alegerile din Rusia: votezi liber si iese cine trebuie.

Revo E80 este o tableta de 600 de lei. Daca ai avut ceva mai scump de atat in trecut, nu o vei cumpara. Daca ai testat ceva mai bun de atat, nu o vei cumpara. O vei lua pentru ca ofera o experienta completa, te poti juca in sfarsit (pentru o tableta romaneasca) jocuri 3D solicitante, te poti uita la filme cu grafica avansata, poti citi carti, poti naviga, poti participa la sedinte importante folosind Skype si poti depasi limita celor 8GB de spatiu de socare cu ajutorul unui slot microSD care iti permite inca 36 de GB. Iar avand in vedere ca unele jocuri din Play Store au si 1 GB fiecare, orice plus face diferenta. O vei cumpara pentru ca este, cum ar spune multi, best buy there. La 600 de lei poti avea tot ce iti trebuie. Iti vei dori mai mult? Normal. Iti vei permite mai mult, insa? Nu pot sa raspund eu la asta aici. Dar unde pot raspunde, zic sa le luam pe rand pe fiecare.

DESIGN

In cursa generala si nebuna a celui/celei mai bun/bune produs/oferte de pe piata, aceasta tableta nu cred ca ar intra in lupta asta.

Nu e cea mai usoara, are 340 de grame,  dar este destul de usoara incat sa nu sesizezi diferente prea mari fata de alte produse. Are 10 mm grosime,  exista modele si mai groase si nici nu trebuie sa te intrebi daca taie felii de paine sau de salam victoria si are un aspect placut.

In realitate, niciuna dintre toate astea nu va face diferenta in cazul in care cautati o tableta. O sa va placa intreg pachetul si asta veti cumpara.

Primul zambet pe care il vei avea cand vei deschide cutia va fi sa vezi ca tableta arata bine. Are aliaj din aluminiu pe spate si a fost conceputa plecand de la iPad Mini. Nu este o marturisire a cuiva de la E-Boda, este doar un “feeling” personal.

Dimensiunea ecranului, de 7.85 inci, sensibil mai mare decat cea a unui Nexus 7, se simte nu neaparat prin calitate, ci prin faptul ca o pot tine la limita cu o singura mana. Asadar, nu numai dimensiunea bugetului conteaza atunci cand veti dori sa va luati aceasta tableta, ci si dimensiunea palmei.

Nu este grea, nu este nici cea mai usoara de pe piata. Iti da o mica senzatie de rigiditate, daca ai termeni de comparatie, dar, per total, este o experienta placuta vizuala si tactila.

Tableta are doua camera foto-video, niciuna dintre ele spectaculoasa, dar ambele isi fac treaba bine, daca vorbiti cu prietenii prin web-calling sau daca participate la sedinte prin Skype.

In partea de sus a tableti, veti gasi doua microfoane, un jack pentru casti si doua sloturi USB, unul pentru incarcator si date, iar altul pentru HDMI. In lateral dreapta, aveti butonul de power si cele doua butoane de volum. Nu sunt cele mai placate butoane din lume, dar cand vorbim de un produs relativ voluminos si ne poticnim la probleme de aspect si atingere a butoanelor, cred ca se exagereaza cam mult.

In partea de jos a tabletei si in lateral stanga nu veti gasi niciun slot si aici as avea o observatie de facut. In timp ce la Nexus 7 poti sa citesti o carte in timp ce incarci tableta, pentru ca slotul USB de incarcator este in partea de jos a tabletei si nu te deranjeaza sau nu te obliga sa tii cu “capul” in jos tableta, dand peste cap logica butoanelor, aici slotul este sus, si imi pare destul de incomod sa tin tableta in picioare si sa o incarc in acelasi timp. Singura cale prin care puteti sa le faceti pe toate este folosirea in landscape mode. Solutii exista, pacat ca aici trebuie sa le gaseasca utilizatori ca sa ii fie mai comod.

Pe spatele tabletei veti gasi camera si boxa, o boxa care reprezinta, din punctul meu de vedere, marele minus. Incercand sa ma uit la un film, la clipuri pe Youtube si sa ascult muzica, cu volumul dus la maxim, am cautat rapid castile care vin (neobisnuit pentru o tableta) in cutie. Probabil si ei au stiut de ce.

SPECIFICATII TEHNICE

Aici intram in zona cea mai importanta pentru E-Boda. Atunci cand tableta a fost lansata, cei de la Eboda au venit cu un mesaj extreme de clar: prima tableta romaneasca pentru jocuri 3D. Si asa si e. Jocurile se misca bine pe Eboda. Nu e ceva exceptional, veti avea mici probleme in jocurile in care trebuie sa miscati tableta pentru a va putea deplasa in storyline, insa nu procesorul este vina aici, ci calitatea ecranului, care se pierde in anumite unghiuri. Nimic dramatic insa, la nivel de entertainment, tableta ramane la inaltime si este, la 600 de lei, o jucarie destul de puternica incat sa uitam ca mai avem si alte lucruri de facut in afara de curse auto.

Cifrele tabletei arata in felul urmator. E-Boda Revo R80 are in spate un procesor laudat, Allwinner A31s Quad Core 1,2 GHz, un alt procesor grafic PowerVR SGX544 MP2, cu 4 nuclee principale si alte patru secundare, 1 GB DDR3, spatiu de stocare de 8 GB, cu posibilitatea de a fi marit cu 32 GB printr-un card microSD si alti 32 GB printr-un stick micro USB.

Cele doua camere, cum spuneam si mai inainte, nu sunt senzationale, dar sunt indeajuns de bune incat sa va faceti treaba cu ele. Aveti o camera frontala de 0.3 MP si alta principal de 2 MP, pentru cei care vor sa faca fotografii sau filmulete cu tableta.

Ecranul de 7.85 inci multitouch capacitiv cu 5 puncte suporta o rezolutie de 1024x768, indeajuns pentru ce va trebuie de la o tableta. Singurul sfat este sa nu incercati sa faceti comparative cu un iPad Mini ori Nexus 7, pentru ca, asa cum stim cu totii, ambalajul de multe ori face diferenta, iar culorile de pe ecranul acestui model de la Eboda pur si simplu parca nu se ridica la nivelul competitiei de peste ocean.

La capitolul conectivitate, tableta dispune atat de HDMI, ceva ce lipseste de pe iPad sau Nexus, dar nu este nici atat de des folosit incat sa cantareasca mult in alegerea cuiva. Daca vrei neaparat si ai nevoie de asa ceva, atunci acest slot s-ar putea sa te convinga. Daca vrei Facebook, jocuri si web-browsing, s-ar putea ca in slotul HDMI sa se adune doar praful.

Aveti posibilitatea sa va conectati la 3G printr-un USB, wi-fi-ul nu face probleme, nu mi-a dat nicio eroare si am putut sa navighez fara probleme de semnal prin casa.

Tableta vine cu sistemul Android 4.2 instalat, putin cam invechit, fiind obisnuit cu Android Kit Kat deja, dar nu am de ce sa ma plang. Scrollul printre aplicatii, gesturile mainii pe ecran, toate aceste lucruri sunt interpretate corect de tableta si singurele momente de lag adevarat nu va fi din vina modelului, ci reprezinta problemele clasice ale sistemului Android. Cine a folosit iOS intelege.

Ajungem acum la bateria de 3800 mAh, care ofera o autonomie de 4 ore in utilizare continua, fie ca vorbim de jocuri, navigare sau filme (in comparatie, Nexus ajunge pana la 8-9 ore), dar si in cazul asta sunt cateva lucruri care trebuie spuse.

Citind despre MacBook Air si autonomia SF a laptopului care, cu noul OSX Mavericks ar ajunge pana la 15 ore, am realizat ca s-a ajuns in momentul in care bateria dureaza mai mult decat capacitatea utilizatorului de a o folosi intr-o zi.

Un 9 ore pe Nexus 7 inseamna pentru mine doua, chiar trei zile de utilizare full, (muzica, filme, lectura, jocuri) mai ales ca folosesc laptopul si PC-ul acasa si la munca. O tableta poate insemna device-ul tau principal daca esti in vacanta, daca esti copil sau daca job-ul tau necesita multe calatorii. Altfel, laptopul sau PC-ul vor ramane principalele jucarii, mai ales ca alaturi de ele ai si un smartphone.

Asadar, 4 ore de autonomie a acestei tablete poate ca nu inseamna mult, dar cred ca este destul. Daca ai trai in Belgia, unde chiar exista o retea calatorii cu trenul, tableta ar acoperi ca autonomie un drum intreg prin tara. In Romania insa, cu intarzieri si alte probleme, acest lucru s-ar putea sa nu fie valabil.

CONCLUZII

De foarte multe ori, in cazul tabletelor romanesti, s-a adus argumentul ca “daca este prima ta tableta, vei fi foarte multumit si nici nu vei scoate multi bani din buzunar.”

In acest caz, cred ca E-Boda Revo R80 este mai mult de atat. Specificatiile tehnice sunt excelente, o poti folosi pentru toate tipurile de activitate, se misca “smooth”, autonomia bateriei este, as spune, exact cat ai nevoie in medie, iar pretul o recomanda pentru categoria best buy.

Marea intrebare, ca in toate cazurile de fapt, este ce ai nevoie si ce vrei de la o tableta? Ca in cazul introducerii cu Dacia Logan, daca esti britanic si o vrei pe cea mai buna din piata indiferent de nota de plata, ok, cumpar-o. Daca esti din Germania si iti permiti cea mai scumpa tableta din piata, dar nu ai nevoie de asa ceva, atunci cauti varianta optima. Iar 600 lei suna ca un pret optim.

SPECIFICATII COMPLETE

Producator CPU Allwinner Technology Co., Ltd
Model CPU A31s
Tip Cortex A7 Quad Core
Arhitectura ARMv7
Frecventa 1.2 GHz
Cache L1 256 KB
Cache L2 1 MB
GPU PowerVR SGX544 MP2 8 nuclee - 355 Mhz
RAM DDR3 1 GB
Flash 8 GB
WI-FI 802,11 B/G/N
3G suporta modul extern prin USB
G-Sensor 4 axe
Diagonala ecranului 7.85"
Rezolutie 1024x768 px
Touch 5 puncte independente
Structura P+G
Iluminare Tehnologie LED
Capacitate baterie 3.7 V / 3.800 mAh
Autonomie pana la 4 ore
Autonomie in stand-by pana la 60 de ore
Adaptor 220 V AC / 50-60 Hz --- 5V DC mA
Port USB compatibil cu ver. 2.0
Port HDMI tip C 1080 p
TF Card pana la 32 GB
Casti Mufa 3.5"jack
Camera frontala VGA, 0.3 MP, 640x480 px
Camera principala UXGA, 2 MP, 1600x1200 px
Sistem de operare Android 4.2
Motor de cautare pre-instalat
Suport video H.264, VC-1, MPEG-2, MPEG4, XviD/DivX, Real 8/9/10, AVI, RM, RMVB, PMP, FLV, MP4, M4V, VOB, WMV, 3GP, MKV
Suport audio MP3, WMA, WAV, OGG, FLAC, ALAC, APE, AAC, AC-3
Suport foto JPEG, GIF, PNG, BMP
Suport fisiere office DOC, XLS, PPT, PDF, TXT
Jocuri 3D Redare OpenGL
Dimensiune produs 200x135x10mm
Greutate 337g
Dimensiune pachet 240x180x70mm
Greutate pachet 443 grame
Pret 600 lei

 

Comentati mai jos: Care este alegerea perfecta de tableta pentru acest Craciun? 

 

 

Share articol: