Despre Kindle Fire s-a spus ca ar fi un fel de "iPad Killer", o tableta ieftina care sa ofere o experienta asemanatoare gadgetului de la Apple. 

Tableta Amazon Kindle Fire a fost primita cu bratele deschise in toata lumea, fiind vazuta drept un inlocuitor pentru mult mai costisitorul iPad, fabricat de Apple. Vanduta la un pret de 199 dolari in SUA, Kindle Fire a ajuns in Romania la 1.100-1.150 RON, adica mai putin de jumatate din pretul gadget-ului asemanator realizat de compania fondata de Steve Jobs.

Tableta de 7 inch a celor de la Amazon nu iese in evidenta prin specificatii si nu te vei prinde din prima ca e echipata cu un fel de Android Gingerbread, pentru ca sistemul de operare e modificat puternic. Nu e nici inlocuitor de ebook reader, pentru ca ecranul este unul clasic, nu unul cu e-ink, acea cerneala speciala care nu oboseste ochii. In plus, la lumina zilei, nu vei putea citi bine de pe ecranul glossy.

 

Un design mai putin original

Masurata cu rigla, tableta Kindle Fire are 190 x 120 x 11,4 mm. Ea cantareste 413 g, iar daca ai vazut pana acum un BlackBerry Playbook, vei descoperi ca e foarte asemanatoare cu acesta. Practic, daca inchizi ecranul amandurora si acoperi cu mana siglele, ai doua produse aproape identice, cum bine au observat cei de la engadget:

Tableta mai seamana si cu Samsung Galaxy Tab 7, dar sa trecem peste asta. Ca design, avem de-a face cu o tableta simpla, neagra si fara un stil pretentios. In partea din fata se gaseste ecranul lucios, care nu are buton de home, iar spatele e cauciucat si se poate citi cuvantul "kindle". Ecranul este un IPS LCD 1,024 x 600, cu Gorilla Glass.

Pe una dintre laterale mici vei gasi totusi un buton fizic, cel pentru pornire. Langa el mai ai o mufa jack si una micro-USB. In caz ca te intrebi, nu are HDMI. Pe laterala opusa a tabletei se gasesc cele doua difuzoare. Redarea audio e multumitoare atunci cand tii tableta "in picioare". In momentul in care te uiti la un film si o rotesti ca sa ajunga in pozitia "landscape", s-ar putea sa fii deranjat ca cele doua difuzoare se afla pe aceeasi latura a tabletei.

In cutie vei gasi incarcatorul, dar nu si un cablu micro-USB. 

 

Specificatii nu foarte generoase

Tableta nu ne uimeste prin dotarile tehnice. Are un procesor dual-core TI OMAP la 1 GHz, acelasi cu care e echipata si sora ei, PlayBook, de la BlackBerry.

Kindle Fire are 512 MB RAM si doar 8GB de spatiu de stocare, dintre care disponibili sunt vreo 6,5 giga, destul de putin daca vrei sa-ti faci o colectie de filme si muzica. Cei de la Amazon s-au gandit ca n-ai nevoie de mai mult, deoarece poti tine pe tableta strictul necesar, si in caz ca vrei sa asculti o anumita piesa, de exemplu, pentru care ai platit, o poti descarca si redescarca de la ei de cate ori doresti. Totusi, daca doresti sa pleci intr-o calatorie, spre exemplu, in creierii muntilor, unde nu ai acces la Internet si vrei sa ai tableta plina de filme, capacitatea ei iti cam taie din avant. Din pacate, Amazon nu ofera o varianta de 16 GB sau una de 32 GB care sa fie un pic mai scumpa.

Tableta are WiFi, dar nu si 3G, si nici Bluetooth. De GPS nici nu mai are sens sa vorbim.

 

Bateria

E destul de departe de iPad, care tine vreo 10 ore si jumatate, sau de Samsung Galaxy Tab 10.1, care are o durata a bateriei de 9 ore si 55 de minute. Noul Kindle Fire tine, potrivit celor de la engadget, 7 ore si 42 de minute. De fapt, baietii de la Amazon promit o autonomie de 7h30 in reclamele lor la acest produs. Comparativ, engadget a realizat acest tabel:

Tableta
Autonomie
Amazon Kindle Fire 7:42
Apple iPad 2 10:26
Samsung Galaxy Tab 10.1 9:55
Apple iPad 9:33
Samsung Galaxy Tab 8.9 9:21
HP TouchPad 8:33
Lenovo IdeaPad K1 8:20
Motorola Xoom 8:20
T-Mobile G-Slate 8:18
Galaxy Tab 7.0 Plus 8:09
Lenovo ThinkPad Tablet 8:00
Archos 101 7:20
Archos 80 G9 7:06
RIM BlackBerry PlayBook 7:01
Acer Iconia Tab A500 6:55
Toshiba Thrive 6:25
Samsung Galaxy Tab 6:09

Singurii dezamagiti de baterie ar putea fi posesorii unui ebook reader Kindle, care masoara autonomia in saptamani, chiar luni.

 

Ce poti face cu Kindle Fire

Amazon Kindle Fire nu e un ebook reader, asa ca nu face marea greseala de a ti-o cumpara in cazul in care doresti sa o folosesti pentru a citi carti. Da, desigur, se descurca si la asta, dar ecranul ei iti va obosi ochii si n-are nicio legatura cu tehnologia e-ink de la ebook readerele Kindle.

Pentru o tableta, din unele puncte de vedere, e limitata. Cu acel Gingerbread modificat pe care il foloseste, are multe restrictii. Iar una importanta este ca nu poti intra in Google Play pentru a descarca aplicatii. Pentru ele trebuie sa intri pe Amazon, iar utilizatorii din Romania nu au acces la asa ceva. Kindle Fire a fost facuta pentru cei care doresc continut de pe acest site de comert online, incluzand aici carti, muzica sau ziare.

Pe partea de software, cu toate ca tableta ruleaza Android, multe dintre serviciile Google lipsesc. Pe langa Google Play, despre care am vorbit deja, nu vei gasi nici Maps, nici Calendar Navigation si nici Gmail, dar apropo de mail, clientul de pe Fire e destul bun, chiar daca nu-ti permite sa faci miscari SF.

Dupa ce pornesti tableta, vei vedea niste rafturi inspirate de cele din librarii. Acesta este ecranul tau principal, de unde poti accesa totul.

Daca ti-ai inregistrat tableta, operatiune fara de care nu poti sa o folosesti la prea multe, vei observa ca ea ti se va incarca automat cu cartile pe care ti le-ai cumparat deja, in cazul in care detii si un ebook reader Kindle.

Cartile, revistele, muzica si aplicatiile iti sunt afisate ca intr-un carusel, iar tu poti naviga printre ele si alege ceea ce te intereseaza. Sectiunile pot fi configurate dupa bunul tau plac.

In partea de sus a ecranului vei gasi mai multe categorii, precum Newsstand, Books, Music, Video, Docs, Apps si Web. Toate acestea in doua variante, una care prezinta continutul de pe tableta (Device), cealalta care iti spune ce ai stocat in Cloud.

Cei care doresc sa foloseasca tableta pentru a naviga pe Internet trebuie sa stie ca browserul Silk isi face treaba. Este doar putin mai incet decat cel de pe iPad, este intuitiv si sunt mici sansele sa te scoata din minti. Paginile vizitate recent iti vor fi salvate in carusel, ca sa iti fie mai simplu sa le accesezi. Un buton bookmark din bara de meniu te ajuta, in plus, sa iti alegi site-urile favorite.

 

O tableta cu plusuri si minusuri

Amazon Kindle Fire are marele avantaj pe care i-l ofera pretul. Costa 199 de dolari pentru americani si cam 1.100-1.150 RON pentru cumparatorii din Romania. E un pret destul de bun pentru o tableta, desi la noi pe piata exista modele mai ieftine si mai destepte, unele produse chiar sub siglele unor companii romanesti.

Un alt avantaj este ca ofera continut mult de pe Amazon.com: carti, muzica, videoclipuri, reviste, evident pe bani, continut care poate fi downloadat si rasdownloadat dupa placul utilizatorului. Apoi si browserul web este bunicel.

Dar exista si minusuri, care te intereseaza in special daca planuiesti sa iei tableta in calatorii. Pretul mic o priveaza de 3G, de camere, microfon si GPS. In plus s-ar putea de te deranjeze si spatiul limitat de stocare, de numai 8 GB. O alta problema ar fi lipsa accesului la Google Play si faptul ca din Romania nu poti descarca aplicatii de pe Amazon Appstore. Ele nu sunt accesibile din regiunea noastra. Singurele metode de a face rost de aplicatii sunt neortodoxe.

Model: Daniela Ungureanu

Share articol: