Citeste un review la Nikon DF, o camera de 16 megapixeli si cu senzor CMOS.

Citeste in articol despre Nikon DF:
- Constructie si design
- Ergonomie si controale
- Meniuri si moduri
- Calitatea imaginii
- Concluzie

Cu un stil retro, mai elegant parca in versiunea argintie fata de cea neagra, si cu butoanele mecanice care te fac sa simti ca ai in mana o camera foto de acum zeci de ani, insa cu un meniu sofisticat, 16 megapixeli si un senzor CMOS în format FX, Nikon DF este un amestec de traditie si inovatie intr-un full-frame de clasa care iti da acel are boem si te face sa te simti ca un fotograf care calatoreste inapoi in timp. Cel putin, pe mine asa m-a facut sa ma simt cat timp l-am avut in mana si am facut fotografii cu el 3 zile in Atena, in cautarea zeilor, pe o vreme ploioasa si gri. Si pot spune ca a fost dragoste la prima atingere.


Constructie si design: O bijuterie pentru doamne, o aparitie eleganta pentru domni

Ca astepct, Nikon DF arata ca un omagiu adus camerelor foto pe film si, gratie look-ului sau clasic, aminteste de inceputurile artei fotografice. Insa cand vezi pe display-ul camerei, elegant si cu o sticla de calitate superioara, si apoi il privesti in ansamblu cu toata gama de obiective compatibile (care include AF, AF-S, DX, AF-D), incepi sa intelegi ca nu este doar o jucarie. Lansat in noiembrie 2013, Nikon DF este cel mai mic si mai usor DSLR full-frame de pe piata pana in present si masoara 5,8 x 4,3 x 2,6 cm si cantareste aproximativ 760g (doar body-ul). Poate unii fotografi ar spune ca este cam mic pentru niste maini puternice de barbat, insa pentru o femeie se potriveste ca o manusa.

Body-ul este invelit in piele, capacul este din aliaj de magneziu, iar camera este la fel de bine construita ca un Nikon D4 sau D800, insa recunosc ca am avut ceva probleme cu partea inferioara a camerei, in ceea ce priveste siguranta/inchiderea capacului de la compartimentul pentru baterie si cardul SD, care mi s-a parut un pic instabil si nesigur (o “usita” de plastic, pe care trebuie sa te asiguri de doua ori ca ai inchis-o bine). Acest lucru mi-a dat la inceput emotii tinand cont de ploaia din Atena unde am testat camera foto. Insa DF a rezistat fara probleme conditiilor meteo neprietenoase si s-a dovedit a fi mai rezistent decat pare la prima vedere.

Ergonomie si controale: O joaca “pour lesconnaisseurs" , o lupta pentru generatia “Gadget”

Daca pe unii butoanele si rotitele care necesita rabdare si dexteritate pentru a fi manevrate atunci cand vrei sa schimbi ISO, timpul de expunere sau diafragma i-ar putea pune in dificultate sau fotografierea cu FD ar fi mai lenta decat cu un alt DSLR, pentru cei care au descoperit tainele fotografiei cu camerele acelea vechi, clasice, pe film, Nikon FD nu are niciun secret. Asta pentru ca acest aparat are mai multe controale manuale, iar rotitele sunt blocate si trebuie sa tii apasat un buton mic la marginea de sus a panoului superior in timp ce le rotesti pentru a selecta treapta/valoarea dorita. Si cum eu mi-am inceput aventura fotografica pe un Zenti antic, nu mi-a trebuit mult sa ma imprietenesc cu DF si sa trec usor de la Nikon D7000 sau Nikon D810 la comenzile lui.

Unele butoane sunt tipice, ca pe orice alt Nikon DSLR, inclusiv cel pentru ecranul din spate, cel de stergere sau blocare AE / AF, AF-On, meniu, white balance, zoom, info etc. Insa partea de sus este intr-adevar cea care face diferenta. Aici DF are un LCD mai mic decat la alte camera, care arata doar informatii de baza (viteza, diafragma, starea bateriei, numarul de cadre ramase). Si butonul de On / Off poate fi o provocare, fiind mai degraba o mante in miniature, lucru enervant poate pentru cei cu degete mari care se vor simti “inghesuiti” in panoul de control al DF-ului, care poate parea aglomerat pentru cei mai moderni.

TIP: Pentru cei care e dificil sa tot tina apasat un buton in timp ce roteste selectorul pentru a schimba ISO, spre exemplu, exista si varianta de a face acest lucru din meniul camerei (eventual se poate seta ISO automat, iar camera va face singura calculele in functie de lumina momentului).

Meniuri si moduri: Ceva mostenit, ceva clasic, ceva simplu, ceva… lipsa

In ceea ce priveste meniul lui DF, nu sunt multe de spus. Oricine e familiarizat cu Nikon DSLR nu va avea surprize cu aceasta camera. Meniul e clasic si usor de manevrat, avand aceeasi grila, in cinci categorii, pe verticala, de la redare si fotografiere, la setari personalizate, configurare si alte configurari. Poate surpriza o reprezinta faptul ca setarile personalizate nu sunt la fel de extinse ca la alte camera, insa DF satisfice nevoile si dorintele fotografilor, fie ei amatori sau profesionisti.

Modurile de fotografiere sunt cele de baza de baza: Program, Shutter, Aperture si Manual., astfel ca dispar modurile scena, spre exemplu. In schimb raman si pot fi prestabilite din meniu modurile de fotografiere in ceea ce priveste culorile: Standard, Neutru, Intens, Monocrom, Portret si Peisaj.

O alta surpriza, neplacuta poate pentru unii, o reprezinta lipsa blitz-ului integrat. Da, se poate si asta. Insa, asa cum a fost caracterizata camera atunci cand a fost lansata, la finalul anului 2013, Nikon DF este “pentru fotografie pura”. La urma urmei, nici Henri Cartier Bresson nu folosea blitz-ul.

Calitatea imaginii: O fuziune perfecta intre performanta digitala si tehnologie moderne

Desi are acelasi senzor ca si D4, DF nu este la fel de rapid, fotografierea continua reducandu-se la 5,5 cadre pe secunda. In schimb, compenseaza bine la captilul focalizare, atunci cand vrei sa faci doua fotografii imediat una dupa alta, iar aici AF te poate ajuta sa blochezi focusul (un mare plus pentru autofocus).

Mai mult decat atat, in lumina buna, FD da dovada de rapiditate si precizie, iar claritatea si calitatea fotografiilor este de-a dreptul remarcabila.
Chiar si in conditii de lumina slaba, isi face treaba, avand in vedere senzorul de 16 megapixeli (ISO variaza de la 100 la 12.800, iar granulatia apare abia la treptele superioare). Insa faptul ca poti fotografia in format RAW la setari ISO ridicate, este un avantaj cand vine vorba de a face acel compromis intre detalii si zgomotul de imagine (totusi, cel mai decent mi s-a parut ISO 6400).

Eu am testat aparatul cu obiectivul din kit, un Nikkor 50mm F / 1.8 G. Iar pentru fotografia de strada (si ca parere personala, pentru cei care prefera fotografiile alb-negru), aceasta combinatie este alegerea perfecta. Este un obiectiv usor, luminos, prietenos, care iti ofera detalii frumoase si imagini clare.

Concluzie

Nikon DF este pentru fotografii care se simt artisti, care se simt bine cu camera foto in mana, incetinesc putin ritmul si se bucura de experienta de a crea o imagine, pentru nostalgicii care isi cauta muza pe strazi, in portrete sau fotografii statice, in vacanta, dar si in diverse zone cu contexte tensionate care pot da nastere unor documentare de poveste. Spre exemplu, fotojurnalistul francez Benedicte Kurzen, care si-a concentrat activitatea din ultimii ani asupra conflictului si schimbarile socio-economice din Africa, lucreaza in present cu un Nikon DF, de care se declara indragostita, de la care spune ca obtine mereu ceea ce isi doreste si care o ajuta sa se simta chiar in mijlocul povestii pe care o are de spus.

Insa pentru un fotograf de actiune (sport, concerte ori alte evenimente) sau care pur si simplu nu are rabdare si dispozitie sa apese sau sa se joace cu toate butoanele pentru a schimba functiile camerei, DF este o camera foto full frame altfel, foarte buna, scumpa, insa… de strada ori de vacanta, nu de munca, nu de zi cu zi la DNA sau la meciuri de fotbal, la alegeri prezidentiale ori un show Robbie Williams.

PRO
• calitate excelenta a imaginii, mai ales cand lumina e buna
• se descurca remarcabil si in conditii de lumina proasta si ISO ridicat
• designul retro atragator si elegant
• 39 de puncte AF sistem EXPEED cu noua senzori de tip incrucisat
• foarte rezistent, dar usor si silentios (este o camera mai discreta decat alte DSLR-uri si, din experienta, la anumite evenimente asta conteaza foarte mult)

CONTRA
• este o camera scumpa
• unele comenzi externe / butoane de comanda de pe camera sunt mai dificil de manevrat (iar asta poate incetini procesul de fotografiere daca persoana nu este obisnuita cu atatea rotite)
• DF declanseaza cu pana la 5.5 cadre pe secunda (nu e cea mai buna alegere pentru o cursa de masini, spre exemplu)
• nu filmeaza: chiar daca are Live View, aparatul nu poate inregistra video (insa daca acest lucru nu te intereseaza, nu poate fi considera un dezavantaj)
• FD are doar un singur slot pentru card SD / SDHC / SDXC

Share articol: