Doar un exemplu: dacă în februarie, salariul mediu în IT a fost de 6683 lei, în luna mai a ajuns la 6946 lei, conform Institutului Național de Statistică.

Iar pentru a ajunge să lucrezi în această branșă nu e niciodată prea târziu. Sunt multe cursuri pe care le poți urma, iar cerere este din belșug pentru angajarea ulterioară. Ofertele de locuri de muncă abundă în poziții pentru programatori, administratori de sistem IT, IT tester, Software Engineer și nu numai.

Cât despre salarii, vei vedea mai jos că sunt unele dintre cele mai bune din țară. În ”afară” sunt și mai bine plătite și poți alege oricând să lucrezi remote pentru o companie străină.

Așadar, dacă vrei să te specializezi, dar nu știi care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine, vezi mai jos care sunt cele mai populare joburi în programare în România, care sunt așteptările pieței și cât câștigă programatorii și IT-iștii în 2021.

Junior developerii, cei mai doriți programatori în companiile din România: profilul ideal și veniturile

Un studiu realizat de Hipo (la care au participat peste 300 de companii din țară) a arătat că cei mai căutați pe piață sunt programatorii juniori, fie absolvenți sau studenți cu experiență 0-3 ani.

Salarii IT pentru full-stack developer

Este unul dintre cele mai populare roluri în IT atât printre preferințele angajatorilor, cât și printre carierele preferate de programatori.

Un full-stack developer cunoaște și e familiarizat cu mai multe tipuri de tehnologii și limbaje comparativ cu cei axați doar pe front-end sau back-end (cele de bază precum HTML5, CSS, JavaScript, cele front-end precum Angular sau React, cele back-end precum Node.js sau PHP, Ruby, Python și altele), arată Codecool.

Pe platformele de joburi din România, salariul unui full-stack developer junior pornește de la 3500 lei, dar majoritatea salariilor se încadrează între 3770 și 7000 lei;

Un middle full-stack developer poate ajunge la un salariu de 9910-13700 lei;

Un senior full-stack developer are, în general, un salariu de peste 14630 lei.

Salarii IT pentru front-end developer

Cei mai mulți web developeri încep să lucreze pe partea de front-end, care se referă la cunoașterea de limbaje precum JavaScript (și lucrează cu framework-uri precum Angular, React, Ember.js).

Conform celui mai recent studiu realizat de Brainspotting România pentru 2020-2021, salariul unui programator (similar pentru front-end și back-end) arată astfel:

Junior developer, 0-2 ani experiență: între 3.143 - 5.000 lei (salariu IT mediu de 805 EUR)

Middle developer, 2-4 ani experiență: între 5.000 - 6.000 lei

Senior developer, peste 4 ani experiență: de la 9.000 lei

Salarii IT pentru .NET developer

Un astfel de programator are în general experiență în lucrul cu framework-ul .NET (termen-umbrelă pentru ASP.NET WebForms, ASP.NET MVC, WebAPI, Azure, Xamarin și altele) pentru aplicații pe platformele Windows (dar nu numai).

Salariul net mediu lunar pentru un programator .NET în România este de 6962 lei, conform comparatorului de salarii Paylab.

În București, un .NET developer, 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență: 7321 lei (salariul net preconizat).

În Cluj, un .NET developer, 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență: 6974 lei (salariul net preconizat).

Salarii IT pentru Java developer

Un programator specializat pe Java poate avea, în România, un salariu foarte bun pe piața actuală de IT pentru că există o lipsă considerabilă de specialiști Java.

Salariul net mediu lunar pentru un programator Java este de 7072 lei în România, conform comparatorului de salarii Paylab.

În București, un Java developer, 25 de ani, fără studii superioare și fără experiență: 7431 lei (salariu mediu estimat).

În Cluj, un Java developer, 25 de ani, fără studii superioare și fără experiență: 7083 lei, (salariu estimat conform Paylab).

Salarii IT pentru PHP developer

Pentru un programator PHP care lucrează în România, salariul net mediu lunar este ușor mai scăzut decât salariile pentru alte poziții. Totuși, dacă vei compara cu alte domenii de activitate, veniturile rămân extrem de atractive.

Salariul net mediu lunar pentru un programator PHP este de 5546 lei în România.

Pentru București, un PHP developer de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la: 5905 lei

Pentru Cluj, un PHP developer de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are: 5557 lei salariul estimat.

Salarii în IT pentru Python developer

Un programator care cunoaște bine Python poate avea, în România, un salariu net mediu lunar la fel de tentant precum cei care ocupă pozițiile de mai sus. Un avantaj pentru acest caz e și faptul că Python este un limbaj destul de dinamic și mai ușor de învățat de noii programatori.

Salariul net mediu lunar pentru un programator Python este de 6470 lei.

În București, un Python developer (25 de ani) fără studii superioare și fără experiență are salariul mediu estimat la 6828 lei.

În Cluj, un Python developer (25 de ani) fără studii superioare și fără experiență are salariul mediu estimat la 6481 lei.

Salarii în IT pentru programatori C++, ingineri software, arhitecți și administratori de sistem IT și testeri QA

Pentru restul joburilor în programare și software, salariile sunt după cum urmează:

un programator C++ poate câștiga un salariu mediu net lunar de 6973 lei în România;

un Software Engineer poate ajunge la un salariu net lunar de 6704 lei;

poziția de arhitect IT poate aduce un salariu net lunar de 10914 lei;

un administrator de sistem IT poate avea un salariu mediu de 4722 lei.

În cazul unui QA Analyst (IT Tester), salariul mediu net lunar ajunge la 4503 lei.

pentru o persoană care lucrează în Quality Assurance, salariile nete se pot încadra astfel: - Junior QA cu 0-2 ani experiență: între 2125 lei - 4956 lei

           - Middle QA cu 2-4 ani experiență: între 4000 lei - 10665 lei

           - Senior QA cu peste 4 ani experiență: între 6600 lei - 15580 lei