Cele mai mari greșeli pe care le facem atunci când vine vorba de bateria telefoanelor au legătură cu obiceiurile noastre de încărcare. Pe termen lung, acestea pot duce la reducerea prematură a duratei de viață a bateriei.

Concret, dacă ești obișnuit să-ți lași telefonul la încărcat peste noapte sau dacă îl ții conectat la priză ore în șir, până când nivelul bateriei atinge procentul de 100%, accelerezi procesul de îmbătrânire a acumulatorilor care conțin litiu-ion, scrie Business Insider. Ca efect, bateria devine mai puțin eficientă în stocarea și livrarea energiei către dispozitivul tău.

Cu toate acestea, companiile producătoare de telefoane, acestea nu sunt foarte îngrijorate de obiceiurile de încărcare ale utilizatorilor. De exemplu, reprezentanții giganților din industrie nu consideră că bateria smartphone-ului se deteriorează dacă acesta este lăsat la încărcat peste noapte.

La rândul lor, cei de la Google consideră că îngrijorarea legată de încărcarea exagerată a telefonului este una „depășită”. Ronald Ho, manager de produs la Google, a declarat că „în general, această idee că supraîncărcarea este nocivă sau că încărcarea frecventă dăunează este de domeniul trecutului, dată fiind actuala structură a acumulatorilor și tehnologiile pe care companiile le pot integra în dispozitivele pe care le produc”.

Ho a mai explicat că, atunci când bateria telefonului ajunge la 100%, canalul intern de încărcare va înceta să mai transporte curent către aparat, tocmai pentru a preveni excesele.

Totuși cei mai mulți producători de telefoane sunt de acord cu un lucru: atunci când nu mai utilizezi un smartphone, bateria ar trebui să rămână la un nivel constant, dar departe de încărcarea maximă de 100%.

Dominik Schulte, director al companiei germane de consultanță BatterieInginieure, susține că nivelul la care riscul de degradare a bateriei este cel mai scăzut se situează între 30 și 50%. Acesta este și intervalul în care ar trebui păstrat nivelul de încărcare atunci când un dispozitiv nu este folosit.

Pe pagina lor de Internet, cei de la Samsung arată că telefoanele pe care le produc funcționează optim la o încărcare de cel puțin 50%. Cei de la Apple spun că iPhone-ul trebuie încărcat la jumătate atunci când este depozitat pe termen lung, dar și pentru a ajuta la mărirea duratei de viață a bateriei.

Pe scurt, telefoanele nu trebuie să rămână încărcate 100% pentru perioade mari de timp. Producătorii îi sfătuiesc pe utilizatori să-și pună dispozitivele la încărcat mai ales dimineața și, oricum, să nu lase aparatul conectat la o sursă de energie peste noapte, în așa fel încât să nu rămână la 100% pentru prea mult timp.