Donald Trump a interzis grupurilor americane să facă comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională.

Gigantul american Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunţat că începe să-şi suspende relaţiile cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei, care face parte dintre cele considerate "riscante" de autoritățile de la Washington.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a interzis săptămâna trecută grupurilor americane să facă comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii, considerat "oaie neagră" de către Washington.

Grupul figurează pe o listă de companii suspecte, cu care nu se poate face comerţ decât după ce se obţine unda verde de la autorităţi, stabilită de Departamentul de Comerţ al Statelor Unite. "Ne vom conforma acestui decret şi îi vom examina implicaţiile", a declarat Google într-un e-mail către AFP.

Implicaţiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-şi face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui să oprească activităţile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice (adică "open source"), ceea ce ar forţa producătorul chinez să utilizeze doar versiunea "open source" de la Android.

Huawei a denunţat săptămâna trecută "restricţii nerezonabile care vor încălca drepturile" grupului chinez. Deja multe aplicații produse de Google pentru dispozitivele mobile sunt interzise în China, dar ele sunt disponibile utilizatorilor din alte state, inclusiv din Europa.

Interdicția autorităților americane nu va afecta imediat utilizatorii actuali de telefoane Huawei, pentru că ei vor putea accesa în continuare Google Play Store pentru a actualiza diferite aplicații sau pentru a decărca altele noi. De asemenea, ei vor putea beneficia în continuare de Google Play Protect, sistemul care garantează siguranța aplicațiilor descărcate.

Google menționează că utilizatorii Huawei vor avea acces în continuare la cele mai importante servicii Google, printre care Gmail, Google Maps, Search și Google Assistant.

Însă pot să apară probleme la nivelul sistemului de operare (Android), iar Huawei va trebui sa găsească o metodă prin care să poată asigura în continuare actualizări de sistem. Eliminarea licenței Android înseamnă că acest sistem de operare nu se va mai regăsi pe noile modele de smartphone Huawei, prin urmare utilizatorii lor nu vor avea acces la Play Store și la nicio aplicație Google.

Huawei va fi nevoit să folosească Android Open Source Project, versiunea open-source a sistemului de operare, care este însă mai limitată: oferă update-uri de securitate mult mai târziu și nu permite accesarea aplicațiilor și serviciilor Google.

La rândul lor, producătorii de procesoare Intel, Qualcomm și Broadcom s-au alăturat acestui embargo și nu vor mai furniza componente pentru compania chineză. Această decizie a fost luată și de Infineon Technologies, Micron Technology și Western Digital, acestea din urmă fiind furnizori de microprocesoare pentru memorie.

Din fericire, potrivit publicației The Verge, Huawei are deja un stoc destul de mare de procesoare, pentru a-și putea continua producția timp de cel puțin 3 luni. De altfel, Huawei produce propriile sale procesoare pentru telefoanele inteligente (Kirin). Intel asigura însă procesoare pentru laptopuri, iar Qualcomm livra modemuri și diferite alte procesoare pentru compania chineză.

Totodată, Huawei lucrează acum la propriul sistem de operare, ca alternativă la Android pentru smartphone și la Windows pentru laptopuri, deoarece este posibil ca în curând și Microsoft să se alăture acestui embargo.

Rămâne de văzut dacă și Europa va lua măsuri de acest fel împotriva companiei chineze. Deocamdată utilizatorii care au dispozitive Huawei nu vor fi afectați, dar, dacă această interdicție va fi menținută mai mult timp este posibil să apară efecte nedorite.

Compania cu sediul în Shenzen este de mult timp monitorizată de autorităţile americane, care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internaţională.

În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung. Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generaţie de internet mobil în curs de introducere.

Iată care este declarația oficială trimisă de Huawei:

„De-a lungul timpului, Huawei a adus contribuții substanțiale la dezvoltarea și creșterea platformei Android în jurul lumii. Drept unul dintre partenerii cheie ai Android la nivel global, am lucrat îndeaproape cu platforma open-source, pentru a dezvolta un ecosistem care a adus multiple beneficii atât utilizatorilor, cât și întregii industrii. 

Huawei va continua să asigure actualizări de securitate, precum și servicii post-vânzare pentru toate dispozitivele Huawei și Honor existente, fie tablete, fie smartphone-uri, atât pentru cele deja vandute, cât și pentru cele aflate încă pe stoc la nivel global. Vom continua să dezvoltăm un ecosistem software sigur și sustenabil, care să asigure cea mai bună experiența tuturor utilizatorilor Huawei, la nivel global.”

De asemenea, reprezentanții Google au ținut să precizeze că toți utilizatorii actuali ai dispozitivelor Huawei vor putea folosi în continuare serviciile Google Play și Google Play Protect.

Surse: Agerpres,The Verge

Foto: Getty Images

Share articol: