Recent, Intel, AMD si Google au recunoscut oficial ca exista o bresa de securitate, care afecteaza microprocesoarele si care poate permite hackerilor sa obtina accesul la datele personale ale utilizatorilor.

Sunt afectati in special utilizatorii de Windows, Linux si MAcOS, dar si multe dispozitive mobile. Google a lansat deja un update, care va proteja de aceasta vulnerabilitate, insa milioane de utilizatori Android sunt inca expusi la atacuri.

Multe telefoane si tablete Samsung sau LG au sisteme de operare mai vechi si astfel raman in continuare vulnerabile, scrie The Independent.

Sunt afectate dispozitive mobile care au chipuri AMD, Intel sau ARM. Daca noul update lansat de Google nu poate fi instalat pe aceasta, atunci singura solutie este inlocuirea gadgeturilor afectate.

Conform unei statistici publicate pe 11 decembrie 2017, aproximativ 20% dintre utilizatorii Android aveau sisteme de operare vechi, care nu mai primesc patch de securitate de la Google.

Este vorba de versiunile KitKat, Jelly Bean, Icea Cream, Gingerbread, care au fost lansate cu mai mult de patru ani in urma.

Potrivit Google, numarul total al utilizatorilor Android este de peste 2 miliarde. Astfel, putem vorbi de cateva sute de milioane de dispozitive cu sisteme de operare vechi, care sunt vulnerabile din cauza acestei brese de securitate.

Nu doar utilizatorii Android sunt afectati, ci si cei care folosesc produse Apple. Compania a anuntat deja ca aproape toate produsele Apple sunt afectate de vulnerabilitatile numite de experti Specte si Meltdown, doar produsele Apple Watch sunt in siguranta.

Apple precizeaza insa ca, desi toate sitemele cu iOS si Mac sunt vulnerabile, pana acum utilizatorii nu au fost afectati.

Compania va lansa in curand un patch de securitate impotriva Spectre, care trebuie descarcat, insa numai din surse de incredere, pentru a putea proteja eficient dispozitivele.

Bresa de securitate care afecteaza microprocesoarele a fost descoperita anul trecut de catre cercetatorii de la Project Zero din cadrul Google, dar a fost anuntata abia saptamana aceasta.